Neergestort vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog staat voortaan in Nederlands oorlogsmuseum

Lancaster Glabbeek bommenwerper
De destijds opgegraven restanten van een gecrashte bommenwerper in Glabbeek zijn vanaf oktober 2021 te bewonderen in het oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon. Het wrak verhuisde vrijdag 30 april van Glabbeek naar daar en zal er deel uitmaken van de permanente tentoonstelling maar ook onderdeel zijn van een grote tentoonstelling in oktober 2021.

Het gaat om het wrak van de Britse bommenwerper Lancaster NN775 van het 514de RAF Bomber Command Squadron die op 5 maart 1945 neerstortte in deelgemeente Bunsbeek. “Het toestel was op de terugweg van Gelsenkirchen, waar het een aanval op een benzeenraffinaderij uitvoerde, toen het getroffen werd door Duits afweergeschut. Het stortte neer en verdween in de drassige ondergrond van een weide in de Pamelenstraat. De zeven inzittenden (cf. onderstaande foto) kwamen hierbij om het leven”, weet burgemeester Peter Reekmans.

Lees verder onder de foto. 
Bemanning Lancaster Glabbeek

Wrak en overleden bemanning werden geborgen

Na 71 jaar startte het gemeentebestuur een zoektocht naar de restanten en dat leidde uiteindelijk tot de berging ervan. “Op 12 en 13 november 2017 vond het bergingsteam de stoffelijke resten van de bemanningsleden die nog in de ondergrond waren achtergebleven. De kisten van deze slachtoffers werden, tijdens een korte ceremonie in militaire stijl, op de plaats van de crash gedrapeerd met de Engelse en Australische vlag (cf. onderstaande foto). Na onderzoek van de stoffelijke resten werden deze bemanningsleden, op vrijdag 28 april 2017, waardig verenigd met hun collega’s op het Britse militaire kerkhof van Heverlee.”

Lees verder onder de foto. 
Lancaster bemanning

Restanten voortaan toegankelijk voor publiek in Nederland

Tot vandaag zocht Glabbeek naar een goede oplossing voor de restanten om die voor een groot publiek toegankelijk te maken. Het oorlogsmuseum Overloon biedt ruimte om de NN775 in zijn oorspronkelijke lengte en breedte te presenteren. Het toestel zal er gekaderd worden in de historie van de bemanning en hun opdracht in 1945. De tentoonstelling zal ondersteund worden met audiovisueel materiaal van de opgraving van de NN775.”

Lees verder onder de foto.
Opgraving Lancaster

Overloon ligt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, op 160 km. of 1.45 uur rijden van het Hageland. Het museum heeft een fietsbrug waarbij je door het museum rijdt, drie meter hoog. De brug is onderdeel van een fietsroute die het museum verbindt met de Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de buurt.

Meer informatie over het museum vind je op hun website (https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/?gclid=Cj0KCQjw-LOEBhDCARIsABrC0TnOT7lXwb-ZbHDaG4sKeFBWb6Tv3Ek3mJavElUfYehpqyo9OO2aXlAaAsMqEALw_wcB)

 

 

Lees meer over