Kerk Bunsbeek na stabiliteitswerken opnieuw in gebruik

kerk Bunsbeek
Na een maandenlange sluiting mag de Sint-Quirinuskerk in Bunsbeek terug worden gebruikt. De kerk ging op slot wegens acuut instortingsgevaar. Dat is nu achter de rug.

Uit deze inspectie in maart van dit bleek dat er een ernstig stabiliteitsprobleem met acuut instortingsgevaar bestond aan de beschermde kerktoren die dateert uit de 12de eeuw. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) kon niet anders dan de kerk tijdelijk te sluiten wegens een hoog veiligheidsrisico. Onmiddellijk diende de gemeente bij het Vlaams agentschap erfgoed een spoeddossier in om dringende stabiliteitswerken aan de beschermde toren met subsidies te kunnen uitvoeren. Intussen zijn deze werken klaar en kan de kerk opnieuw in gebruik genomen worden.

De gemeente kreeg in 2020 al de goedkeuring voor € 950.000 subsidies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed om de beschermde kerken van Zuurbemde en Bunsbeek renoveren. De totale kostprijs voor de renovatie van beide kerken en kerkhofmuren bedraagt € 1.187.513,63. Na goedkeuring van het subsidiedossier kunnen de werken normaal pas binnen na 5 jaar aangevat worden. Omwille van het acuut instortingsgevaar Glabbeek voor de kerk van Bunsbeek een spoedrenovatie en een snellere uitbetaling van de goedgekeurde subsidies. Intussen deed een aannemer de nodige stabiliteitswerken en kan de kerk sinds deze week opnieuw in gebruik genomen worden. De volledige renovatie staat intussen ingepland voor uitvoering tussen 2022 en 2023.

Lees meer over