Jonge Glabbekenaren op schattenjacht

juniorjournalist Glabbeek
“Een artikel schrijven rond het thema ‘Schatten’?” Moet kunnen, dachten heel wat leerlingen toen ze de uitdaging aannamen de pennen te kruisen in de grootste schrijfwedstrijd van Vlaanderen en Brussel die op zoek gaat naar een ‘Junior Journalist’.

Een schat op zolder, een schat van een mens, een idee van onschatbare waarde… De jury van het Davidsfonds Glabbeek ontving 71 werkstukjes. Per school werden de drie beste werkjes gekozen en beloond met een boekenbon. Vrijdag gebeurde de uitreiking, buiten op de speelplaats, met mondmasker en op veilige afstand. Voor de nationale selectie viel de keuze op een werkstukje van GBS De Springplank Glabbeek. “Het resultaat hiervan kennen we pas eind april op de digitale nationale uitreiking”, zegt Danny Pieraets, voorzitter DF Glabbeek.

Voor één keer werd er voor de lokale selectie niet gezeurd over de taal- en spellingsfouten. “Winnen of niet is eigenlijk niet belangrijk, aldus Pieraets. “Ons doel is het om jongeren aan te zetten om te schrijven en te verhalen. De magie van het schrijven zit vooral in de vrijheid waarover je schijft en het plezier dat je voelt bij het schrijven. Verhalen of een opstel schrijven stimuleert verbeelding, taalvaardigheid en ‘verhaalwijsheid’; vaardigheden die ook nodig zijn om plezierig te kunnen lezen”.

De deelnemers vertelden dat ze hun opdracht prettig vonden en beloofden nog vaak verhalen te schrijven en veel te blijven lezen. “Wij hopen op een schrijf- of leesvirus”, lacht Danny Pieraets.

Lees meer over