Inkomhal historische pastorie Glabbeek straalt opnieuw gastvrijheid uit

glabbeek parochie
De voorbije weken zetten meer dan twintig vrijwilligers hun schouders onder de verjongingskuur van de afgeleefde inkomhal van de pastorie in Glabbeek. Het gebouw dateert uit 1787.

“Na de renovatie van de Waefelaertszaal in 2019 en de Ponsaertszaal in 2020 kreeg deze zomer de inkomhal van de centrale pastorie van Glabbeek een totale make-over”, aldus Gert Janssens, coördinator pastorale zone Glabbeek. “Met het vakkundig advies van schilder Tom Struys ging de enthousiaste ploeg vrijwilligers aan de slag om op een maand tijd van een grauwe ruimte een statige inkomhal te maken, klaar om bezoekers gastvrij welkom te heten.”

Janssens: “Je kan de pastorie beschouwen als een ‘plaats van verbinding’. De gezellige babbels tijdens de interieurwerken, het onderhoud in de tuin, de talrijke vergadermomenten, de samenkomsten met kinderen en jongeren: allemaal momenten waar verbondenheid centraal staat.”

Lees verder onder de foto

gl4

De pastorie is de voorbije jaren ook spontaan uitgegroeid tot het administratief centrum van de pastorale zone Sint-Franciscus Glabbeek en de zes parochies. Ze functioneert als zetel, als vergaderplaats en archiefruimte voor de zes kerkfabrieken, evenals voor de Centrale Kerkraad. De bijeenkomsten voor de kinderen van de Eerste Communiecatechese gaan er door en de jongens en meisjes van de Vormselcatechese praten en werken er rond geloof. Heel wat andere kerkelijke werkgroepen hebben de pastorie als uitvalsbasis.

“Op vrijdagavond 10 september werden de mensen die meewerkten aan deze metamorfose door de kerkraad uitgenodigd op de inhuldiging en op een kleine receptie”, zegt Janssens. “Iedereen vond het eindresultaat uitermate geslaagd. Er zal de komende maanden dus opnieuw vlot vergaderd kunnen worden in dit imposante gebouw. Een dankjewel aan de medewerkers voor hun enthousiaste inzet  Agnes, An, Arlette, Bea, Bernadette C., Bernadette G., Chris, Danny, Diane, Dirk, Eddy, Ingrid, Jan, Joris, Jonas, Kristine, Luc, Lukas, Maria, Mia, Mireille, Ria, Rik, Rudi, Thomas en Tom is wel op zijn plaats.”

GL3

Lees meer over