In Glabbeek blijven zwarte pieten welkom: "Ik doe niet mee aan die nonsens"

Sinterklaas

Terwijl op de meeste intredes van Sinterklaas de pieten er niet meer zo zwart uitzien zijn in Glabbeek zwarte pieten wel welkom. Dat vertelde burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) aan Sinterklaas toen die een bezoek bracht aan het gemeentehuis. "Dat er in sommige gemeenten en steden alleen witte- en roetpieten welkom zijn, vind ik spijtig. In Glabbeek gaan we daar echt niet aan meedoen", reageert Reekmans.

Sinterklaas kwam op zondag 21 november langs en kreeg er een geactualiseerd stratenplan zodat hij en zijn zwarte pieten ook dit jaar makkelijk het huis van alle kinderen in Glabbeek kunnen vinden. Hij kreeg ook een overzicht van alle nieuwe- en verbouwde woningen, net als van de wegenwerken in de gemeente. “We doen dat elk jaar. In Glabbeek blijven de zwarte pieten gewoon welkom. Voor mijzelf en een ruime meerderheid van de mensen is zwarte piet gewoon een traditie en hoort die bij het eeuwenoude kinderfeest van Sinterklaas", vult Reekmans aan.

De burgemeester stoort zich aan de discussie, die nu al een paar jaar aan de gang is, over het feit dat zwarte piet al dan niet volledig zwart mag zijn. "Veel gemeenten hebben niet de luxe om mensen in te huren en rekenen op de medewerking van lokale verenigingen maar dat wil zeggen dat de pieten vaak vertolkt worden door lokale mensen en kinderen zouden die nu weleens kunnen herkennen want volledig zwart zijn ze veel meer incognito. Tenslotte kunnen de echte pieten en Sinterklaas niet overal zijn en vragen ze de hulp van lokale mensen."

Van kwaad naar erger

Dat een piet al dan niet zwart moet/mag zijn is trouwens niet het enige waar de burgemeester zich aan ergert. "We worden almaar minder tolerant. Een kerstmarkt moet, voor sommigen, een wintermarkt worden, Sinterklaas mag geen kruis op zijn mijter hebben staan, een kerststal was enkele jaren geleden in Holsbeek niet neutraal, dat laatste was voor mij voldoende reden om een grotere stal te plaatsen in Glabbeek. Ik heb respect voor alle gewoonten en tradities van alle godsdiensten en gemeenschappen en ik ga een oeroude traditie niet verbieden in onze gemeente."

Reekmans beseft dat hij door deze beslissing niet meteen foto's zal kunnen posten van het sinterklaasgebeuren op sociale media. "Via mijn burgemeesterspagina op Facebook heb ik een jaar lang geen vriendschapsverzoeken kunnen aanvaarden omdat ik in 2017 een foto had gepost van zwarte pieten, te gek voor woorden maar ik zal dit jaar dus geen foto's plaatsen, dat neem ik er dan bij."

Lees verder onder de foto.

Sinterklaas
Zwarte pieten blijven in Glabbeek welkom.

Ook Sinterklaas moet zich aan coronamaatregelen houden

Sinterklaas zal, net als alle andere jaren, ook een bezoek brengen aan alle scholen. Kinderen zullen dit jaar wel voldoende afstand moeten houden door de coronamaatregelen.”

Lees meer over