Iedereen wil fusioneren, Glabbeek niet: "Wetstraatpartijen die hiervoor pleiten gaan klop krijgen"

Reekmans

Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) denkt er niet aan om mee te stappen in een eventuele fusie, nu de geruchten hierover almaar meer de kop opsteken in het Hageland. “Het verhaal van Boortmeerbeek maakt alweer duidelijk dat inwoners dit niet willen, bovendien zijn we als gemeente meer dan gezond op ons eigen, waarom zouden we dan meegaan in een fusie waardoor onze inwoners minder krijgen voor duurdere belastingen?” 

Reekmans snapt niet dat andere gemeenten in het Hageland zich nu wagen aan een bestuurskracht-analyse waarbij de sterktes en zwaktes van de gemeenten onderzocht wordt om te kijken of er dan eventueel een fusie heil kan bieden. “Belangrijker is de visie, inzet, zuinigheid, daadkracht en bestuurskwaliteit van de lokale bestuurders. Ik heb geen zoveelste peperdure studie nodig om te ontdekken of ons gemeentebestuur voldoende slagkracht en bestuurskracht heeft, een goede bestuurder weet toch wel van zichzelf dat hij/zij al dan niet slagkrachtig bezig is of niet.”

Kan overheid wel fusie opleggen? 

De burgemeester gelooft eerder in de samenwerking tussen gemeenten, die volgens hem al jaren goed werkt en dit met met meerdere buurtgemeenten. “Bovendien slagen wij er als gemeente al jaren in om de nodige subsidies naar onze gemeente te halen.We heffen ook één van de laagste belastingen in de regio en onze schuld per inwoner is eveneens één van de laagsten. Het is geen toeval dat in Vorselaar, Glabbeek, Knokke en Zuienkerke, vier gemeenten uit de top vijf in de Vlaamse gemeentemonitor, de inwoners nog wel een groot vertrouwen hebben in hun gemeentebestuur. Deze vier kleinere gemeenten worden bovendien bestuurd door een lokale partij met een duidelijke volstrekte meerderheid en hebben een zeer lage schuld dankzij een goed financieel beleid”, zegt Reekmans die ook niet gelooft dat de hogere overheid binnenkort een fusie zal en kan opleggen.

Partijen moeten kleur bekennen

“Wie worden de nieuwe meerderheidspartijen in de Vlaamse regering na de volgende Vlaamse- en federale verkiezingen in 2024? Dat weet niemand. Er werd geen enkele wet gemaakt die oplegt dat gemeenten tegen een bepaalde datum moeten fusioneren, de druk die sommige politici uit eigenbelang nu zetten op vrijwillige fusies om verplichte fusies te vermijden is pure stemmingmakerij die op niets gebaseerd is. Volgens mij komt er na 2030 ook geen opgelegde fusie.Ik denk dat mensen niet meteen fan zijn van een fusie, dat is alvast mijn gevoel. Als Boortmeerbeek ons de voorbije weken één ding geleerd heeft, is het wel dat de bevolking de politieke onzin van fusies van gemeenten gewoonweg niet langer meer pikt. Trouwens de Wetstraatpolitici zouden zich beter bezighouden met de echte problemen van vandaag in plaats van met gemeentefusies die een overgrote meerderheid van de bevolking in geen enkele gemeente vraagt of wenst. Trouwens dat de Wetstraatpartijen tegen de Vlaamse verkiezingen van 2024 maar eens kleur bekennen over verplichte fusies, de kiezer kan dan eenvoudig oordelen of ze stemmen voor of tegen een partij die hun stad of dorp wil opdoeken. Ik vrees dat de Wetstraatpartijen die dan pleiten voor verplichte fusies nog meer klop gaan krijgen dan in de peilingen vandaag.”

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over