Glabbeeks burgemeester bijt van zich af: "Van het legertje ministers in dit land moet je geen daadkracht verwachten"

Glabbeek
Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gelooft in kleine gemeenten en zet zich af tegen politici die dromen van fusies door de hogere overheid: “De huidige waterproblematiek geeft ons gelijk, ook corona duidt op het belang van een lokaal bestuur, de hogere overheid blijft in gebreke.”

Volgens burgemeester Reekmans hebben de recente wateroverlasten in de regio bewezen dat een grootschalige fusie geen oplossing biedt. “De (kleinere) gemeenten hebben als enigen nog voldoende slagkracht om tegemoet te komen aan dergelijke problematiek. Het is hoogtijd dat er eindelijk eens iemand fors ten strijde trekt tegen het politiek opportunistisch discours voor gemeentefusies. De enige reden, waarom verschillende traditionele partijen op termijn een nieuwe fusie van gemeenten willen, heeft een reden uit eigenbelang. Deze partijen kunnen nog amper nieuwe mensen aantrekken en slagen er niet meer in om in, de meeste van de 300 gemeenten in Vlaanderen, nog een verkiezingslijst vol te krijgen. Het is geen toeval dat in Vorselaar, Glabbeek, Knokke en Zuienkerke, vier gemeenten uit de top vijf in de Vlaamse gemeentemonitor, de inwoners nog wel een groot vertrouwen hebben in hun gemeentebestuur. Deze vier kleinere gemeenten worden bestuurd door een lokale partij met een duidelijke volstrekte meerderheid, dat werkt blijkbaar.”

Geen hulp van de federale overheid

Volgens de Glabbeekse burgemeester was de hulp, van de overheid aan de Vlaamse- en Waalse gemeenten, tijdens de watersnood niet meteen groot. “De Vlaamse- en Waalse gemeenten stonden er, bij de eerste noodhulp aan hun inwoners, alleen voor. Gelukkig zijn er nog gouverneurs, die de gemeenten in tijden van crisis een beetje ondersteunen. Van het legertje ministers in dit land moet je al lang geen daadkracht meer verwachten. In een normaal land, dat getroffen wordt door een ongeziene natuurramp, zit een minister van Binnenlandse Zaken in de cockpit van het crisiscentrum en stuurt hij/zij de hulpacties aan. In ons land zitten we opgezadeld met een onervaren minister van Binnenlandse Zaken zonder stemmen en die durft dan nog in de media te zeggen dat het Rode Kruis en de gemeenten de noodhulp onder elkaar moeten regelen. Weet ook dat de vorige minister van Binnenlandse Zaken, amper drie jaar geleden, vier van de zes kazernes van de Civiele Bescherming sloot in het kader van de brandweerfusie, voor mij is dit niet toleerbaar. De brandweerfusie werd de gemeenten opgelegd en voor deze draak van een hervorming betalen de gemeenten vandaag jaarlijks ruim 50% meer voor de werkingskosten zonder dat de dienstverlening omhoog ging.

Covid ook fout aangepakt

Reekmans stelt zich ook vragen over andere zaken, zoals die rond het Covid-19 virus. “Het vertrouwen in de federale overheid bedraagt nog 11%, in de Vlaamse overheid is dat 16%. Wij hebben, als lokaal bestuur, al vaak het geblunder rond de onduidelijke coronaregels moeten bijsturen om er een draagvlak voor te behouden. Laat het nu net de (kleinere) gemeenten zijn die hun bevolking mondmaskers bezorgden en niet onze 9 ministers van Gezondheid”, besluit Reekmans.

Lees meer over