Glabbeek wil afvalcontainerpark voor inwoners gratis maken

18 december 2020 | 16u44 | Gepost door rik.poulman@te…
containerpark glabbeek
In juni 2021 verloopt het contract met Ecowerf, de intercommunale afvalophaler. Het gemeentebestuur wil een openbare aanbesteding uitschrijven en uitzoeken of er een goedkopere dienstverlener kan worden gevonden. “Als we slagen in ons opzet om een goedkoper afvalcontact te kunnen afsluiten, dan gaan we het gemeentelijk containerpark volledig gratis maken voor alle inwoners”, zegt burgemeester Peter Reekmans.

De Dorpspartijmeerderheid besliste recent om een openbare aanbesteding uit te schrijven voor het gemeentelijk afvalcontract en de uitbating van het gemeentelijk afvalcontainerpark. De advocaat van de gemeente is intussen klaar met dit aanbestedingsdossier dat in januari door de gemeenteraad zal goedgekeurd worden.

Eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “In 2003 sloot het toenmalig gemeentebestuur zonder enige markbevraging een 18-jarig contract af met afvalintercommunale Ecowerf. Uit een marktonderzoek dat wij al eerder deden, ontdekten we dat de afvalophaling en verwerking via een intercommunale enorm duur is en dat, indien we ons afvalcontract als gemeente zouden uitbesteden aan een privaat afvalbedrijf we de afvalfactuur voor elke inwoner tot 25% zouden kunnen doen dalen. In juni 2021 is het contract met de Ecowerf afgelopen. Als Dorpspartij beloofden we onze inwoners in ons gemeentelijk beleidsplan 2019-2025 dat we niet blindelings het contract met de afvalintercommunale zonder marktonderzoek zouden verlengen. We kiezen voor een openbare aanbesteding zodat we via een grondige marktbevraging het beste afvalcontract tegen de beste prijs/kwaliteit voor onze gemeente en alle inwoners kunnen afsluiten.”

“Als uit die aanbesteding blijkt dat we ons huidige jaarlijkse afvalkost van € 428.395,51 die we nu aan Ecowerf betalen goedkoper kunnen maken, dan laten we vooral onze inwoners hiervan genieten door de totale afvalfactuur van onze gezinnen goedkoper te maken”, zegt burgemeester Peter Reekmans. “Vandaag betalen onze inwoners op jaarbasis € 44.125,88 voor het gebruik van het gemeentelijk containerpark. Als we slagen in ons opzet om een goedkoper afvalcontact te kunnen afsluiten, dan gaan we het gemeentelijk containerpark volledig gratis maken voor alle inwoners. Dit is enerzijds een forse belastingvermindering, maar anderzijds vooral een efficiënt nieuw wapen in onze strijd tegen sluikstorten. De aanbesteding zal in januari goedgekeurd worden op de gemeenteraad en tegen maart zullen we weten met wie we in zee zullen gaan de komende 9 jaar.”

Lees meer over