Familielid gecrashte oorlogspiloot bezoekt plaats onheil in Glabbeek

6 november 2021 | 11u07 | Gepost door rik.poulman@te…
Oorlogspiloot Glabbeek

Chris Straetling, stiefzoon van de Duitse piloot Franz Buschmann die op 29 juni 1944 omkwam tijdens een vliegtuigcrash in Bunsbeek, bracht deze week een bezoek aan de plek waar het toestel neerkwam.

“Een ooggetuige heeft gezien hoe op 29 juni 1944 een Duits jachtvliegtuig type Junckers JU88C1 boven Vissenaken geraakt werd door het geschut van een Engels RAF toestel”, vertelt André Bruyninckx die onderzoek naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. “Een paar kilometer verder in Bunsbeek raakte het toestel een hoogspanningslijn en stortte vervolgens neer aan de Pepinusfortstraat ter hoogte van de woning van de familie Vandermeulen in de weide van de familie Genoe. Het wrak kwam terecht tegen de gevel en de slag van de woning. In een stal brak daarna brand uit waarbij een koe en een varken omkwamen. Een motor kwam los van het toestel en schoof door tot aan de woning van de familie Emiel Bruyninckx –Hendrickx.”

Bruyninckx: “De bemanning bestond uit piloot Hauptman Franz Buschmann, bordführer/radio U/OFF. Heinrich Schmalfeld en boordschutter U/OFF Heinrich Bode. Buschmann en Schmalfeld kwamen om het leven. Bode kon zich redden met zijn parachute, maar werd gewond. De doden werden eerst begraven in Brustem en later bijgezet op het Duits militair kerkhof van Lommel”.

Lees verder onder de foto
buchmann

Het Engelse toestel was een Mosquito  DD749 Wnr 710880 RAF  . De bemanning bestond uit :Flight Officer  Donald  R. Howard en F/O  Frank W. Clay  het 239Squadron .

Buschmann overleefde enkele weken eerder een crash in Denemarken. Op 29 mei 1944 schoot zijn toestel in brand nadat het beschoten werd. Franz kon zich redden met zijn parachute. Een bemanningslid kon zich eveneens redden, maar de parachute van de derde faalde.

“Franz Buschmann claimde 8 overwinningen”, weet Bruyninckx nog. “Hij is geboren in Buschhausen-Sterkrade op 10 december 1913. Op het ogenblik van zijn overlijden was hij gehuwd en had hij twee zonen. Zijn weduwe hertrouwde later en kreeg met haar tweede echtgenoot nog een zoon, Chris Straetling, de man die deze week in Bunsbeek op bezoek kwam.”

Buchmann2

Lees meer over