Dispuut rond trage wegen blijft duren in Glabbeek

Reekmans en Van Damme
Het zit er weer op tussen trage wegen activist Marc Van Damme en Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans. In een tussenvonnis oordeelt de rechtbank van eerste aanleg in Leuven dat de gemeente haar overeenkomst van 2017 met de activist niet naleeft en ze een schadevergoeding verschuldigd is vanaf 2019. Volgens de burgemeester is het Van Damme alleen te doen om eigen winstbejag. “We kregen al een mail van hem waarin hij vraagt of we een minnelijke schikking willen overwegen.” De trage wegen activist denkt er anders over.

In 2017 sloten Van Damme en de gemeente een dading af waarbij Glabbeek elk jaar 5 trage wegen moet afwerken, dat wil zeggen de gemeenteraad moet beslissen of ze worden heropend, herlegd of afgeschaft. De gemeente moet ook de details telkens meedelen aan de tegenpartij en riskeert een schadevergoeding van 50 euro per dag en per weg bij het niet naleven ervan.

Verschillende interpretaties

Van Damme trok naar de rechtbank omdat volgens hem de dossiers in 2019 niet op tijd in orde waren. De gemeente volgt strikt de dading en behandelt 5 trage wegen per jaar. Maar vanaf het ogenblik dat de gemeenteraad het dossier van een trage weg volledig afgehandeld heeft, gaat hij hiertegen in beroep bij de minister. Tegelijk stapt hij naar de rechtbank omdat de dading niet stipt nageleefd wordt, terwijl de enige oorzaak hiervan uiteraard zijn lawine van bezwaren en beroepschriften zijn. Het tussenvonnis kwam er omdat hij een dwangsom van 1000 euro per dag per trage weg eiste, de rechtbank heeft in het tussenvonnis zijn eis voor deze dwangsom afgewezen en oordeelt enkel dat het voor 2019 onduidelijk is of de gemeente Glabbeek de dading correct nakwam, de gemeente-advocaat heeft nu de kans om nieuwe bewijzen aan te brengen dat ook de 5 wegen van 2019 wel degelijk werden afgehandeld.”

Van Damme ziet dat anders: “De burgemeester verdraait de waarheid. De rechtbank zegt wel degelijk dat de gemeente sinds 2017 de afspraken niet nakomt en vanaf 2019 de contractuele schadevergoeding verschuldigd is. De precieze omvang ervan wordt later bepaalt in functie van hetgeen Glabbeek al dan niet nog kan bewijzen en zal moeten betaald worden vanaf 2019 omdat ik hen dan pas in gebreke heb gesteld.”

Eigen winstbejag

Volgens de burgemeester is het de trage wegen activist vooral te doen om eigen gewin. “De inkt van het tussenvonnis was nog niet droog of hij stuurde al een mail naar onze gemeente-advocaat voor het sluiten van een minnelijke schikking. Zijn letterlijk voorstel: Van Damme zou ten opzichte van de gemeente Glabbeek het verder oplopen van schade-eisen onmiddellijk stopzetten in ruil voor onmiddellijke betaling en mits afspraken over toekomstige en betere prestaties van de gemeente. Deze mail zegt alles over het systeem Marc Van Damme, veel klachten en bezwaren indienen tegen een gemeente, maar als hij snel en vooral onmiddellijk kan cashen, laat hij die vallen. Blijkbaar is geld storten op zijn persoonlijke bankrekening voldoende om miraculeus het probleem van verdwenen trage wegen in een gemeente definitief te kunnen oplossen.”

Van Damme heeft ook hierover een andere mening. “Dat is helemaal niet onvoorwaardelijk want ik vermeld er ook bij dat dit alleen kan indien er in de toekomst betere prestaties komen van de gemeente. Ik stel vast dat Glabbeek liever trage wegen afschaft dan ze te herwaarderen. De inwoners betalen drie keer de rekening. Het bestaande tragewegennetwerk wordt hen ontzegd door het gebrek aan handhaving en het afschaffen ervan, ze draaien op voor de eventuele schadevergoedingen/boetes wegens een onbehoorlijk bestuur en ze betalen mee de gerechtelijke procedures die voortvloeien uit het stilzitten van de gemeente. Ik vind het ook sterk dat een mail verstuurd in vertrouwen naar de advocaat zomaar op straat wordt gegooid, dat bewijst nog maar eens de onbetrouwbaarheid van de burgemeester.”

Glabbeek bekijkt de komende dagen om een strafklacht tegen Van Damme in te dienen. “Zijn chantagemail ruikt toch wel naar afpersing van een gemeentebestuur.”

 

Lees meer over