Confrontatie met oorlog maakt indruk op leerlingen basisonderwijs

24 november 2021 | 10u02 | Gepost door rik.poulman@te…
Wapenstilstanddag

Wapenstilstandsdag is al enkele jaren voor Edmond Denruyter, voorzitter van de heemkundige kring Glabbeek aanleiding om met kinderen uit basisschool De Duizendpoot het veld in te trekken om hen het verhaal te brengen wat er in Bunsbeek gebeurde 18 augustus 1914.

Die memorabele dag staat in de geschiedenisboeken bekend als de Slag van Sint-Margriete-Houtem en Bunsbeek. Voor het oprukkende Duitse leger betekende deze slag eigenlijk hooguit een schermutseling. De plaatselijke bevolking en de Belgische strijdkrachten werden geconfronteerd voor de harde werkelijkheid van de oorlog.

“Wij trekken met onze heemkundige kring ieder jaar naar een aantal plaatsen waar de feiten zich afspeelden”, vertelt Edmond. “Aan de hand van foto’s, brieven, anekdotes en verhalen proberen wij de kinderen levendig bij te brengen wat er toen gebeurde. Wij beperken ons daarbij niet tot die ene dag. Ook de oorlog van soldaten uit Bunsbeek die elders vochten komt uitgebreid aan bod. Hoe verliep de oorlog voor hen? Sneuvelden ze tijdens één van de vier slagen aan de IJzer of keerden ze na de oorlog naar hun geboortedorp terug?”

Vooral de foto met de lijkkisten van 30 gesneuvelde soldaten die samen begraven werden onder de lindeboom, maakt indruk.

Denruyter: “Wij gaan dan met de leerlingen naar verschillende plaatsen hier in het dorp waar zich feiten afspeelden: de Vlaasstraat, boerderij Vranckx, de kapel, Langveld, Berkendreef, Lindestraat. Het oorlogsmonument met de gesneuvelden van Bunsbeek sluit de wandeling af. Geboeid volgden de leerlingen deze verhalen, die absoluut niet mogen verloren gaan. We moeten ons lokaal erfgoed doorgeven aan de jeugd, zodat ook de volgende generaties deze gebeurtenissen niet vergeten.”

Lees meer over