Burgemeester is zwarte pietencensuur van Facebook beu

Sinterklaas
Op vrijdag 4 december 2020 kwam Sinterklaas samen met enkele zwarte pieten langs op het gemeentehuis van Glabbeek. Zij zorgden de ganse dag voor een livestreaming met alle kinderen van onze drie scholen op een coronaveilige manier. De artikels met foto’s hierover werden door Facebook wegens haatdragend taalgebruik verwijderd en Facebook dreigde om zowel de profielen van burgemeester Peter Reekmans, de Dorpspartij en de gemeente Glabbeek te blokkeren.

Burgemeester Peter Reekmans: “Onvoorstelbaar hoe ver Facebook tegenwoordig kan gaan in het censureren van boodschappen en een ganse bevolking oplegt hoe men nog mag denken. En overduidelijk oordeelt men ook enkel over de foto’s waar zwarte pieten opstaan en heeft men zelfs de tekst niet gelezen, want in de bewuste artikels stond absoluut geen haatdragend taalgebruik, integendeel zelfs. Trouwens voor mijzelf en een ruime meerderheid van de mensen is zwarte piet gewoon een traditie en hoort dit bij het eeuwenoude kinderfeest van Sinterklaas. Facebook mag zwarte piet trachten te bannen van haar scherm, in Glabbeek geven wij deze traditie niet op."

"Uit protest zal ik een week lang niet meer actief zijn op Facebook, hier zal men zal uiteraard niet wakker van liggen op de hoofdzetel in Amerika. Maar ik wil hiermee een statement maken, want als zo veel mogelijk mensen uit protest tijdens de Sinterklaasperiode Facebook allemaal eens links zouden laten liggen, zou dit namelijk wel raken aan hun inkomsten. Trouwens, Facebook zou beter eens andere ernstige problemen op haar netwerk aanpakken door onder andere op te treden tegen echte haatdragende boodschappen, een einde te maken aan de dagdagelijkse toestroom van ongewenste berichten van fakeprofielen met halfnaakte vrouwen, onlineoplichting via het netwerk tegen gaan en een antwoord te bieden aan het hacken van profielen. En eerlijk, mocht ik geen burgemeester zijn of mochten er goede alternatieven zijn om online te kunnen communiceren met mijn inwoners, dan had ik Facebook al lang definitief afgesloten.”

Lees meer over