Burgemeester Glabbeek wil kazerne civiele bescherming in elke provincie

reekmans civiele beschermer
De sluiting van vier van de zes kazernes van de civiele bescherming in 2017 was volgens Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans een politieke miskleun van formaat van de federale regering. “Ik pleit voor een kazerne in elke provincie van ons land”, aldus Reekmans.

“De Civiele Bescherming bood in het verleden tot deze miskleun van een hervorming net aanvullende versterking aan hulpdiensten met zwaar en gespecialiseerd materieel bij kleine en grote rampen. Ze komt tussenbeide op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken, gouverneur, burgemeester, brandweer of politie”, aldus Reekmans.

Tijdens de recente zware wateroverlast kregen we als gemeente steun van de Civiele Bescherming, maar deze hulpverlening kwam traag op gang omdat ze van Brasschaat moest komen en ze vandaag nog amper over middelen beschikken. Het liep al verkeerd bij de reorganisatie van de brandweer in 2015 toen deze overging van een gemeentelijke organisatie naar een zonaal systeem met 34 hulpverleningszones. Intussen zijn we zes jaar later en merken we dat de jaarlijkse factuur van de gemeenten aan de brandweerzones gewoon verdubbeld is, terwijl de dienstverlening daalde. Bij natuurrampen zoals we de voorbije week meemaakten, hebben we net een sterkere civiele bescherming nodig met een kazerne in elke provincie, zodat men snel ter plaatse kan zijn bij kleine en grote rampen.

In het rood

Peter Reekmans: “Ondanks het feit dat de federale regering al jaren aan het besparen is op veiligheid, staat de overheidsbegroting meer dan ooit in het rood. Men smijt met het belastinggeld van de mensen voor van alles en nog wat, maar als we getroffen worden door een ramp dan mogen de gemeenten het grotendeels zelf oplossen. Als burgemeester die moet waken over de veiligheid van zijn gemeente kan ik dit niet langer aanvaarden en daarom pleit ik openlijk voor meer civiele bescherming om onze bevolking te beschermen.”

Lees meer over