Bommenwerper WO2 uit Glabbeek in Nederlands oorlogsmuseum

15 oktober 2021 | 08u34 | Gepost door rik.poulman@te…
lancaster

Het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon opende op donderdag 14 oktober het nieuwe Lancasterpaviljoen. Pronkstuk van de nieuwe museumhal is de Britse Lancaster NN775 bommenwerper die tijdens de oorlog neerstortte in Glabbeek.

Het was de commissaris van de Koning (titel die hier overeenkomt met die van provinciegouverneur) die het paviljoen inhuldigde in aanwezigheid van de burgemeesters van Glabbeek en Overloon , en familieleden van de slachtoffers.

De bommenwerper stortte op 5 maart 1945 neer in de Pamelenstraat in Bunsbeek. Het vliegtuig was toen op de terugweg van het Duitse Gelsenkirchen waar het een aanval had uitgevoerd. Het toestel werd geraakt door Duits afweergeschut en stortte daarna meters diep neer in de ondergrond van een weide. Zeven inzittenden kwamen daarbij om het leven. Bij de opgravingen in 2016 werden de resterende lichamen van drie bemanningsleden na 71 jaar geborgen. Ze liggen begraven op het Britse militair kerkhof in Heverlee. Vijf jaar geleden werden de brokstukken in opdracht van het gemeentebestuur opgegraven en nu in Nederland weer bij elkaar gepuzzeld.

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De gemeente Glabbeek heeft de restanten van de Lancaster NN775 in eeuwige bruikleen gegeven aan het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon om het te tonen aan het publiek. Het is een mooie samenwerking omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben: de geschiedenis levend houden en dat verhaal blijven vertellen. Het museum stelt de bezoekers ook een app ter beschikking waarmee je het oorspronkelijke vliegtuig in zijn volledigheid te zien krijgt. Men kan virtueel ook kennismaken met bemanning van het toestel op het moment dat het neerstortte. De gemeente zal ook op korte termijn, op uitnodiging van mijn collega-burgemeester en de directeur van het museum een busreis organiseren voor geïnteresseerde inwoners naar het museum in Overloon dat op amper 160 km van Glabbeek ligt.”

Meer info: www.oorlogsmuseum.nl

Lees meer over