Boete voor sluikstorten kan in Glabbeek binnenkort oplopen tot enkele duizenden euro's

Provincie zorgt voor kosten-efficiënte behandeling van Gemeentelijke Administratieve Sancties
Wanneer je voortaan in Glabbeek betrapt wordt op sluikstorten betaal je een belasting op het ambtshalve opruimen of verwijderen ervan, zeg maar een boete die minstens 912,20 euro bedraagt maar kan oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de omvang van het gedumpte materiaal. Anderzijds wordt het gebruik van het containerpark zo goed als gratis vanaf 1 januari 2022.

De boete die je betaalt, wanneer je betrapt wordt op sluikstorten, omvat de hoogste gasboete, dat wil zeggen 350 euro, dossierskosten van 94,80 euro en minstens 467,40 euro voor het opruimen. “Iedere persoon, die afvalstoffen achterlaat, opslaat, verbrandt of stort op openbare- en private wegen, plaatsen en terreinen, op een wijze die niet overeenstemt met het decreet van 23 februari 2011 - betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen - en het uniform GAS-reglement van de politiezone Hageland, loopt het risico op deze nieuwe forse boetes”, legt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) uit.

Opgelet want ook het dumpen van groenafval in beken en grachten zal je een boete opleveren. “Het opruimen van sluikstorten kost de gemeente heel wat werkuren aan opruimkosten, maar de laatste tijd merken we ook dat we, op verschillende locaties, meer en meer beken en grachten regelmatiger moeten gaan ruimen dan vroeger. Omwonenden dumpen er namelijk hun maaigras en snoeiafval in waardoor de beken en grachten verstopt dreigen te geraken, wat dan weer tot wateroverlast leidt.”

Containerpark zo goed als gratis

Vanaf 1 januari maakt Glabbeek het gebruik van het containerpark zo goed als gratis, alleen voor het grof huisvuil moet je nog betalen. “We onderzoeken ook hoe we prikacties met mobiele camera’s kunnen organiseren om overtreders op heterdaad te betrappen en natuurlijk mogen inwoners altijd een foto of nummerplaat doorsturen van een overtreder. Ik betreur dat we als gemeente zo ver moeten gaan maar ik laat niet langer toe dat enkelingen ons dorp op heel wat plaatsen in een stort veranderen.” 

De gemeenteraad buigt zich over het voorstel op 10 juni maar aangezien de Dorpspartij de absolute meerderheid heeft in Glabbeek zal dit worden goedgekeurd. 

Lees meer over