Al vier klassen van school in Bunsbeek in quarantaine: "Wanneer worden ze in Brussel eens wakker?"

School Bunsbeek

De school in de Glabbeekse deelgemeente Bunsbeek blijft kampen met het coronavirus. Nadat eerder al de leerlingen van het derde-, zesde- en vijfde leerjaar in quarantaine moesten, zitten nu ook die van het tweede thuis. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) moest deze maatregel maandagavond nemen omdat er ook daar minstens vier besmetting zijn. “Wanneer gaat men in Brussel tijdens deze piek eens wakker worden of wacht men nu echt tot de scholen vanzelf moeten sluiten omdat quasi alle klassen in quarantaine moeten?" 

Volgens de geldende regels dient de noodremprocedure in gang te treden vanaf het ogenblik dat er vier besmette leerlingen in een klas of de buitenschoolse kinderopvang zijn. “Dat houdt in dat een klas vanaf meerdere besmette leerlingen gedurende zeven dagen gesloten wordt en de leerlingen in quarantaine moeten. Intussen hebben we al vier van de zes klassen van de school in Bunsbeek, de volledige buitenschoolse kinderopvang en één klas in de school van Glabbeek in quarantaine zitten. Ik kan als burgemeester dus echt niet begrijpen dat de hogere overheid niet ingrijpt terwijl iedereen beseft dat momenteel de grootste bron van het hoge aantal besmettingen de scholen zijn”, reageert Reekmans die pleit voor een rustpauze in de scholen.

Iedereen weet intussen dat de grootste bron van deze enorme besmettingspiek vandaag de scholen zijn. We hebben in Glabbeek al bijna één school volledig in quarantaine zitten, de buitenschoolse kinderopvang moest noodgedwongen in quarantaine en ook in de andere scholen stijgen de besmettingen dag na dag. Doordat we nu klas na klas en onze buitenschoolse kinderopvang in quarantaine moeten zetten kunnen we geen noodopvang organiseren omdat ook alle personeel mee in quarantaine moet. Vele ouders mogen dus van vandaag op morgen opvang regelen en kunnen dus hun plan trekken. Dit had vermeden kunnen worden door een rustweek in het onderwijs in te voeren, dan kan een gemeente tenminste een noodopvang organiseren. Je kan de verloren tijd perfect inhalen in de grote vakantie, hoe we nu bezig zijn, is het gewoon dweilen met de kraan open."

Dinsdagmiddag roept de burgemeester, na overleg  met de gouverneur, de gemeentelijke crisiscel samen om extra maatregelen te nemen tegen de fel stijgende coronabesmettingen in Glabbeek. 

reekmans
Burgemeester Reekmans pleit voor een rustpauze in de scholen.

Lees meer over