Ook in Kortenaken en Geetbets veel straatverlichting stuk, herstellen duurt tot een jaar

LED verlichting

Het zit Fluvius niet mee want niet alleen in Landen zijn er problemen met de straatverlichting. Een jaar nadat omwonenden kapotte straatlampen in Geetbets en Kortenaken meldden, zullen die eindelijk hersteld worden. De foto is louter illustratief. 

“Het is inderdaad al een goed jaar geleden dat inwoners het defect melden via de website van Fluvius maar ze kregen amper of geen gehoor. Nu blijkt dat Fluvius interne problemen had met de aansturing van de aannemer, verantwoordelijk voor de herstellingen. De meldingen bleven dus gewoon in het systeem hangen. Volgens Fluvius zou dit nu opgelost moeten zijn”, zegt schepen van Openbare Werken in Geetbets Roland Strouven (Open-Vld).

Voorlopig zijn er nog altijd heel wat lampen defect maar daar zou snel verbetering in komen. “Het bovengronds kabelnetwerk laat het in bepaalde straten afweten. Zo zit de helft van de Leeuwbeekstraat bijvoorbeeld in het donker. Heel wat inwoners voelen zich niet veilig. Fluvius liet ons intussen weten controlerondes te zullen doen en zo snel mogelijk de defecte lampen te vervangen”, gaat Strouven verder die van Fluvius een uiterste datum vraagt voor de herstellingen. “Ik wil niet nog een jaar moeten wachten. Hopelijk volgen ze voortaan een en ander frequenter op.”

In Geetbets zouden alle lampen tegen 2030 vervangen moeten zijn door LED-verlichting.

Ook problemen in Kortenaken 

Eenzelfde verhaal in Kortenaken waar ze ook hoopvol uitkijken naar de reparaties van Fluvius. “Normaliter zou een defecte lamp hersteld moeten zijn binnen de 3 weken na de melding van het defect. In de gemeente zijn er zo’n 40 à 45 lampen die nog moeten worden vervangen. Tegenwoordig duurt het weken, zo niet maanden vooraleer de lampen vervangen worden. Sinds een tweetal weken is er zelfs een volledige straat zonder verlichting, het zou gaan om een kabelfout maar het euvel is nog altijd niet verholpen”, zegt schepen van Openbare Werken Kristof Mollu (CD&V).

Nu Fluvius bezig is met een herstellingsronde hopen ze ook in Kortenaken dat er straks weer licht is overal in de gemeente.