Lokale contact-tracing biedt hulp aan in Geetbets

10 januari 2021 | 08u44 | Gepost door rik.poulman@te…
contact-tracing
Het OCMW, de liaison-arts van Geetbets, Elzoh (Eerste lijnszorg Zuid-Oost Hageland) en Hazoh (Huisartsenkring Zuid-Oost Hageland) werken samen voor de lokale contact-opsporing naar corona-besmettingen en hulp aan te bieden bij probleemsituaties.

Dit is text

We mogen dan wel uitzicht krijgen op vaccinaties, toch is de coronacrisis nog lang niet achter de rug. Sensibilisering en handhaving blijven bijgevolg vanzelfsprekend.

In Geetbets zullen alle betrokken partijen actief de lokale uitbraken beheren en samenwerken met de contact-tracing Vlaanderen. Wanneer iemand in de gemeente getroffen wordt, zal het centrale contactonderzoek de patiënt benaderen, evenals hun contactpersonen binnen het systeem van contact tracing.

De sociale dienst van het OCMW van Geetbets vult lokaal dit systeem aan door te proberen om inwoners met Covid-19, waaronder kwetsbare en moeilijk bereikbare inwoners, voor te bereiden op het contactonderzoek. Zij worden ook ondersteund bij de thuisisolatie. Daarnaast wordt gezocht wat patiënten verbindt met mogelijke bronnen van besmetting om daar de nodige en gerichte preventie-en beleidsmaatregelen te nemen.

Zodra er van een inwoner geweten is dat hij/zij positief getest is op Covid-19, neemt de huisarts contact op met de liaison-arts van Geetbets. Op zijn beurt neemt die contact met de sociale dienst met de vraag om de lokale contact-tracing op te starten.

De huisbezoekers, de maatschappelijk werkers en één thuisverpleegkundige, zoeken daarna de inwoner op. Dit gebeurt niet enkel om de ernst van de situatie duidelijk te maken, maar ook om hulp te bieden. Zo kan bijvoorbeeld een alleenstaande zonder netwerk niemand hebben om boodschappen te doen. Dan wordt er vanuit de sociale dienst gezocht naar een oplossing. De huisbezoeker kan daarnaast ook lokale brononderzoeker zijn of onderzoeker van complexe contactsituaties.

Lees meer over