Dagelijkse emoties zijn leidmotief in nieuwe dichtbundel van jonge Poolse Rummenaar

Damian Makary
Nog maar 21 jaar en al twee dichtbundels op zijn actief. Damian Makary verhuisde in 2013 met zijn familie naar de Betserse deelgemeente Rummen. In zijn vrijetijd schrijft hij graag gedichten. Daarbuiten koestert hij de ambitie om ooit psychotherapeut te worden.

“Meerdere keren per week post ik gedichten op Instagram”, vertelt Damian. “Daar heb ik relatief veel contacten. Ik probeer langs die weg een gesprek aan te knopen en zeker steun aan te bieden. Mentale gezondheid is heel belangrijk. Ik heb zelf in maart vorig jaar kunnen ondervinden wanneer we voor het eerst te maken kregen met de Corona lockdown  in België. De maatregelen en de sociale beperkingen hebben veel invloed gehad op het mentale welzijn van veel mensen. Het werd ook even te veel voor mij. Al dat negativiteit betekende voor mij de motivatie om nog harder te werken voor mezelf.

Uitgeverij Boekscout publiceerde zijn eerste bundel “Oerwoud van Woorden” in 2019. “De uitgeverij heeft mij daarbij goed geholpen en mij extra motivatie gegeven om verder door te groeien.” Hij vindt het magisch dat anderen zijn werk waarderen.

Zopas verscheen Damians tweede bundel “Dagnachtmerrie”, een verzameling van dagelijkse emoties, herinneringen en gedachten. “Mijn gedichten gaan vaak over liefde, vaak ook de tristesse op sommige dagen die je gewoon niet kan uitleggen. Met mijn gedichtenbundels wil ik mensen tonen dat ze nooit alleen zijn en dat ze nooit mogen opgeven, puur omdat we maar één keer sterven en elke dag opnieuw leven.” De dichtbundel is uitgegeven in eigen beheer en verdeeld bij Amazon.

Damian Makary: “Zelf wil ik later psychotherapeut worden. Dit is mijn droom sinds ik mijn vorige passie, voetbal, heb moeten opgeven. Een ongeval op school en twee operaties maakten duidelijk dat sporten voor mij niet meer is weg gelegd.” Nu steekt hij al zijn energie in poëzie.

Twee poëziebundels zijn niet het einde. Een derde, waar hard aan geschreven wordt, is een van de zes projecten waarmee hij nu bezig is.

Lees meer over