Componist, producer en auteur Paul Pans

23 november 2021 | 20u19 | Gepost door rik.poulman@te…
Paul Pans_3

Echt in de volle schijnwerpers heeft Paul Pans, componist, producer, arrangeur en tekstschrijver uit Geetbets nooit gelopen. Daarvoor is hij misschien een tikkeltje te bescheiden. Daartegenover staat zijn indrukwekkende bijdrage aan het Vlaamse showbizzwereldje. Voor zijn vijftigjarig jubileum trakteert Paul zichzelf op een gloednieuwe CD ‘Alter Ego’, met daarop 18 zelfgeschreven nummers.

Je hebt aardig wat nummers geschreven voor bekende Vlaamse artiesten. Herinner jij je nog je eerste succes?

“Wijlen Harry Herman vertolkte in 1971 mijn nummer ‘Beter laat dan ooit’. Die jongen afkomstig uit Leuven stond al een tiental jaren op de planken toen hij het liedje opnam op plaat. Voor mij was daarmee de trein vertrokken. Sindsdien heb ik nummers gemaakt voor tientallen bekende vocalisten als Ann Christy, Barbara Dex, Joe Harris, Will Ferdy, Jimmy Frey, The Classic Illustration, Paul Severs, Marc Dex, Guy Neve, Jacques Raymond, Ingriani, Danny Fabry, Sonia Pelgrims, Bobby Prins, om er maar enkele te noemen.

Je repertoire is indrukwekkend. Enig idee hoe groot jou oeuvre is?

“We zitten momenteel ruim boven de 400 composities waarvan zowat de helft op plaat is uitgebracht.”

De showbizz is een apart wereldje. Beleefde jij straffe verhalen?

“Voor de opname van ‘Girl, you’re the one I need’ met The Classic Illustration eind jaren ’70 haalden wij wat verderop toenmalig cafébaas en voor het publiek nog onbekende Paul Michiels uit zijn kroeg om de meerstemmigheid van de groep te verstevigen. ‘Darling I Love you’, eveneens met The Classic Illustration werd wereldwijd een hit vanaf 1977 en vaak gecoverd. Er bestaat zelfs een Filipijnse versie van.”

Lees verder onder de foto
Paul pans_2

Een gouden jubileum als componist, dat verdient een bloemetje. Je koos voor een eigen CD, waarom eigenlijk?

“Misschien mag je het een beetje een synthese noemen van mijn muzikale carrière. Het zijn 18 Nederlandstalige liedjes die behoren tot de meest uiteenlopende genres, van pop tot jazzy-nummers, schlagers, reggae, rock 'n roll, ballades enz... Voor ieder wat wils en erg tijdloos. Van ieder nummer schreef ik zelf de melodie en de arrangementen, van 15 ook de teksten. Johan Verminnen, Mary Boduin en Jo met de Banjo leverden de drie overige teksten. Als cadeautje voor liefhebbers van Vlaamse nummers zijn de liedjes gratis te beluisteren, onder meer via Spotify. Het album is ook beschikbaar op CD. Alle info daarover vind je op de website www.paulpans.be.

Paul Pans_3

Lees meer over