Breng jij de kerkschatten van Rummen mee in kaart?

4 maart 2021 | 19u23 | Gepost door rik.poulman@te…
kerk Rummen
De provincie Vlaams-Brabant selecteerde de Sint-Ambrosiuskerk van Rummen in 2020 voor het project "Eeuwig leven voor je landelijke kerk". Hiermee ondersteunt de provincie kerken op het platteland die aan een herbestemming willen werken.

De gemeente, de kerkfabriek en vzw Vrienden van Paul kunnen zo dit jaar, samen met alle inwoners van Rummen, aan de slag om een nieuwe invulling te geven aan dit kerkgebouw. Later dit voorjaar wordt je nog als inwoner om jouw mening gevraagd over de toekomst van de kerk. Wordt ze een ontmoetingsruimte? Een cultuurhuis? Of misschien ook nog andere functies voor het kerkgebouw?

Het kerkgebouw krijgt een andere functie, maar wat gebeurt er met de inboedel? Wat zijn belangrijke kunstwerken? Welke beelden, schilderijen en kandelaars vertellen een verhaal over het dorp? Welke emoties en verhalen roepen deze objecten op?

Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden is eerst een goede digitale inventaris van de kerkelijke collectie een must. Alle objecten moeten goed gefotografeerd en beschreven worden. Ze krijgen allen een labeltje en hun gegevens, waaronder datering, worden systematisch ingegeven in een databank.

De gemeente is daarom op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die de collectie van de kerk graag mee in kaart brengen. Maak jij graag foto's? Is geschiedenis jouw ding? Werk jij graag nauwkeurig of ben jij diegene die alle gegevens in de databank kan ingeven? Met een groepje van 3 of 4 mensen kan dit inventarisatiewerk al snel goed worden aangepakt.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar Irina Van Goethem, irina.vangoethem@geetbets.be. De gemeente samen met PARCUM, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur organiseert nu zaterdag 6 maart een spoedcursus zodat je met de gepaste vorming aan de slag kan gaan.

Lees meer over