Zwembad Halve Maan blijft voorlopig dicht op maandag en dinsdag, misschien ook tijdens zomervakantie

Zwembad Halve Maan

Ook in de maand juni blijft het openluchtzwembad in provinciedomein De Halve Maan dicht op maandag en dinsdag. De provincie vindt nog steeds niet voldoende redders om het 7 op 7 te kunnen openen. “Zolang dat probleem blijft bestaan is er geen andere oplossing”, luidt het.

Volgens de verantwoordelijken is niet alleen in Diest een tekort aan redders maar vinden alle Vlaamse zwembaden nog steeds moeilijk redders waardoor zwembaden later of beperkter of in het ergste geval niet open kunnen gaan.

​​De provincie organiseerde naar eigen zeggen nochtans een stevige wervingscampagne, onder meer via de eigen kanalen, de VDAB en de Vlaamse Reddersfederatie maar met een capaciteit van 1600 zwemmers in Diest vinden ze niet de nodige redders. “De maximumcapaciteit en de veiligheid in en rond een zwembad worden bepaald door de Vlarem- en arbeidswetgeving. In Diest moeten er constant vier redders aanwezig zijn maar je hebt er meer nodig vermits een redder niet de volledige arbeidstijd aan het bad kan en mag staan. Redder is in onze oververhitte arbeidsmarkt een knelpuntberoep”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Dat heeft verschillende redenen. Naast de moeilijke uren, veel avond- en weekendwerk, en het imagoprobleem dragen redders ook een grote verantwoordelijkheid. Daar staat geen volwaardige verloning tegenover. Bovendien gaat het in onze domeinen over seizoensarbeid. Er is slechts werkzekerheid voor 5 maanden, waar dat in de binnenzwembaden het volledige jaar is”.

 De provincie blijft verder zoeken naar redders en hoopt die, voor de zomermaanden, te vinden bij jobstudenten. Wanneer ze er niet voldoende vindt, zal het zwembad ook dan niet elke dag de deuren kunnen openen.

Eerder protesteerden inwoners van de stad al tegen de regels die tegenwoordig gelden voor het zwembad. Daarover lees je meer hier. 

Lees meer over