Zeldzame soort krijgt boost door vierling

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

In Molenstede werd in de stal van Kurt Sannen een vierling geboren bij zijn Kempische geit. Dadelijk een flinke steun aan deze zeldzame soort.

In de natuurboerderij van Kurt Sannen, het gekende Bolhuis in Molenstede, werd een unieke geboorte vastgesteld. Een van zijn Kempense geiten beviel op donderdag 11 maart 2021 van een vierling. Toch wel bijzonder voor deze soort die meestal twee jongeren per dracht voortbrengen. Maar wat nog super is aan deze vierling is dat het een zeldzame geitensoort betreft, behorend tot de erkende zeldzame Belgische huisdierrassen. De vier jonge geitjes stellen het bijzonder goed en zijn allen even groot, wat ook al uitzonderlijk is. 

De natuurboerderij 'het Bolhuis' is een biologische veehouderij in Molenstede met Kempense koeien, Ardense Voskopschapen, Kempense kippen, Ukkelse baardkrielen en Kempense geiten. "We houden onze dieren voor het vlees, de eieren en de melk", zegt Kurt Sannen. "We houden lokale rassen met een sterk historisch verhaal, aangepast aan onze streek. Sinds vorig jaar zijn we gestart met enkele Kempense geiten. Dit is de geit die typisch was voor onze streek. Mijn grootmoeder hield ook al Kempense geiten. Het zijn witte dieren met lange haren. Ze zijn wat kleiner dan een grote melkgeit, maar groter dan een dwerggeit. De bokken hebben mooie grote horens, een lange sik en een bokkenpruik. We zijn superblij met onze vierling want de Kempense geit is zeer zeldzaam. Er zijn minder dan 40 veehouders met deze zeldzame geit en wellicht zal het totale aantal ergens tussen de 150 en de 200 exemplaren bedragen. We hopen dat we met de start van het houden van de Kempense geit en dit eerste succesverhaal kunnen meehelpen om dit bedreigde Belgische ras terug op de kaart te zetten."

Lees meer over