Vooruit Diest wil heropstart vaccinatiecentrum, eventueel kleinschaliger

13 november 2021 | 08u12 | Gepost door redobra@telenet.be
Vaccinatie Diest
Raadslid Jos Uyttebroeck (Vooruit) zal op de komende gemeenteraad het voorstel aanbrengen om terug een vaccinatiecentrum op te starten. "Een kleinschaliger versie moet toch minstens kunnen als je ziet wat er op ons afkomt."

De cijfers liegen er niet om. Ze schieten de hoogte in en dit in heel Vlaanderen. De deltavariant is verantwoordelijk voor deze opmars. De opnames in de ziekenhuizen zijn daardoor ook terug aan het stijgen.

Vooruit raadslid Jos Uyttebroek is bezorgd. Jos heeft een jarenlange carrière als hoofdverpleegkundige op intensieve zorg in het AZ Diest achter de rug en voelt nog steeds een sterke verbondenheid met de zorgsector. "Met zoveel covidpatiënten in de ziekenhuizen houd ik mijn hart weer vast. Het gevaar dreigt weer dat andere zorg moet worden uitgesteld. Het reproductiegetal zit ook boven de 1. Op 1,19 momenteel, om precies te zijn. Dat betekent dat elke besmette persoon gemiddeld meer dan 1 extra persoon besmet. Het virus is dus volop aan het circuleren", zegt raadslid Uyttebroek. "Gelukkig zitten we op een hoge vaccinatiegraad in ons land. Gevaccineerden kunnen helaas ook nog ziek worden, maar de kans dat ze in het ziekenhuis belanden is gelukkig kleiner. Wel blijkt nu dat de immuniteit na zekere tijd afneemt, zoals bij de 65-plussers. Daarom wordt de derde prik voorbereid."

Het Diestse vaccinatiecentrum dat ingericht was in CC Den Amer sloot de deuren op 15 september. Wie daarna nog een prik of prikken moest krijgen moest zich naar het vaccinatiecentrum van Aarschot begeven. Ook de inwoners van Halen, Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem die nog een of meerdere prikken moesten krijgen na 15 september moesten zich naar Aarschot begeven.

Met de beslissing om alle 65- tot 84 -jarigen een boostervaccin te geven en vanaf november ook aan de zorgverleners wordt het allicht wat te druk in Aarschot. "Het is trouwens geen evidentie voor iedereen om zich te verplaatsen naar Aarschot wanneer je niet over eigen vervoer of de gewoonte van reizen met het openbaar vervoer beschikt. Sommige mensen doen ook niet graag beroep op hulp en zouden daardoor misschien wel hun extra prik uitstellen. En dat is nu net wat we niet willen", zegt Uyttebroek.

Een nieuw succesvol (kleiner) vaccinatiecentrum in Diest

"Als stad heb je de verantwoordelijk om zorg voor je inwoners toegankelijk aan te bieden. Wanneer de maatschappelijke situatie je daartoe dwingt, kan je niet anders dan hierop anticiperen," merkt Jos Uyttebroek op. "Laten we inzetten op een nieuw vaccinatiecentrum in Diest. Dat hoeft uiteraard niet zo groots als dat in Den Amer. We beschikken nu over de expertise en contacten om dit vlot te kunnen opstarten, in een kleinere locatie. We denken bijvoorbeeld aan de kleine zaal (JOC) van Den Amer of een locatie in één van onze ontmoetingscentra in de deelgemeenten. Ik ben ervan overtuigd dat er binnen ons Diestse patrimonium zeker een geschikte ruimte te vinden is."

De Diestse Vooruit fractie zal tijdens de gemeenteraad van 22 november dit voorstel aan het stadsbestuur doen. 

Lees meer over