Vlaams parlementslid uit Diest eist streng nazicht bij de financiële ondersteuning Pukkelpop

27 juli 2021 | 06u39 | Gepost door redobra@telenet.be
Maurits Vande Reyde
Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) hekelt het feit dat de organisatoren van Pukkelpop de schuld van het niet doorgaan van het festival bij de Vlaamse overheid leggen. Vande Reyde eist een grondig onderzoek naar wat er met het steunbedrag van 1,8 miljoen euro moet gebeuren. "Het is geld van de belastingbetaler".

Vande Reyde wil een goede opvolging naar het ondersteuningsgeld dat voor culturele evenementen, in het kader van corona, wordt uitgedeeld. "De steun aan festivals is bedoeld om kleinere spelers in de eventsector te laten overleven. Hiermee worden artiesten, technici, podiumbouwers en andere spelers in de evenementensector bedoeld. Dat is op zich een goede zaak. Zij hebben het echt wel moeilijk. Ik heb op dezelfde manier altijd gevochten voor de steun voor onze ondernemers en horeca", zegt Vande Reyde.

"Maar er doen zich hierbij problemen voor als er onduidelijke afzeggingen van festivals gebeuren zoals Pukkelpop en Het Grote bevrijdingsfeest. Nog steeds is het onduidelijk wat er met de subsidies of beter ondersteuningsgeld inmiddels gebeurd is. Hierover moet dringend uitleg gegeven worden. Minister Crevits heeft alvast gehoor naar deze problematiek en heeft een onderzoek ingesteld."

Vande Reyde had zijn dossier uitgebreid uitgewerkt en bracht ook de cijfers over de ondersteuning voor andere evenementen in kaart. Hij kreeg daarop heel wat reacties. "Ik wil daarover duidelijk stellen dat niet alle organisatoren over dezelfde kam moeten geschoren worden. Ik heb zelf vele organisatoren ontmoet die met hart en ziel leven voor hun festival en alles daarrond (dj's, technici, kleine artiest die moet rondkomen, ...). Zij gebruiken de steun wél goed. Maar dit neemt niet weg dat er ook veel steun is gegaan naar dingen die zeer twijfelachtig zijn. Dat kaartte ik al eerder aan in het parlement en die vragen blijven pertinent. Wordt beslist vervolgd", besluit Vande Reyde.

Lees meer over