Stevige opsteker voor zeldzaam Belgisch huisdierras in Diest

2 April 2021 | 10u15 | Gepost door redobra@telenet.be
Knappe vierling in Molenstede
Op donderdag 11 maart werd in de stal van Het Bolhuis in Molenstede een heuse vierling geboren. Niet zomaar eentje, maar wel van het zeer zeldzame huisdierras Kempense geit.

Zo’n vier jonkies ineens is een relatief fikse bijdrage aan het behoud van het ras, want er zijn wellicht
maar rond de 150 exemplaren meer in ons land. Het is een ferme boost voor het werk waar Kurt Sannen in zijn hoeve ‘Het Bolhuis’ al vele jaren mee bezig is, namelijk het proberen in stand houden en het bevorderen van zeldzame Belgische huisdierrassen.

De geboorte van de vierling, twee geitjes en twee bokjes, is een onverwacht succes. “Sinds vorig jaar zijn we gestart met enkele Kempense geiten. Dat is de geit die typisch was voor onze streek. Mijn grootmoeder hield ook al Kempense geiten. Het zijn witte dieren met lange haren. Wat kleiner dan een grote melkgeit, maar groter dan een dwerggeit. De bokken hebben mooie grote horens, een lange sik en een bokkepruik. Ook de geiten hebben soms horens. Dat we nu al dadelijk succes hebben met dit ras is super”, zegt Kurt.

De man hoopt om, naast dit mooie resultaat bij de eerste Kempense geit, ook bij de andere Kempense geiten een aantal nieuwelingen te zien verschijnen. Maar ook bij zijn andere Belgische huisdierrassen, namelijk Kempense koeien, Ardense Voskopschapen, Kempense kippen en Ukkelse baardkrielen, hoopt hij op een ferme uitbreiding. “We houden lokale rassen met een sterk historisch verhaal, aangepast aan onze streek. We hopen dat we zo meehelpen om de Kempense geit weer op de kaart te zetten”, zegt Kurt.

En zo zijn er nog heel wat rassen die ons land kent, maar helaas steeds meer bedreigd worden en inspanningen nodig hebben om ze in stand te houden. Gelukkig werd er net op tijd een vereniging opgericht om deze dieren te redden van de ondergang. Steunpunt Levend Erfgoed komt op voor het bewaren van de oude en streekeigen rassen. Niet alleen kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven, konijnen en honden, maar ook schapen, geiten, varkens, runderen en paarden dragen hun zorgen weg. Al 25 jaar ijvert Steunpunt Levend Erfgoed voor dit doel. Het brengt de problematiek rond oude huisdierrassen weer onder de aandacht. Steunpunt Levend Erfgoed organiseert, als corona geen spelbreker is, manifestaties om Belgische rassen in de kijker te zetten en neemt deel aan diverse tentoonstellingen en beurzen en organiseert fokprogramma’s.

Inmiddels bracht het, naast het ledenblad, ook al heel wat literatuur uit over de Belgische huisdierrassen, vaak thematisch toegespitst vanuit de werkgroepen, onder meer rond schapen, paarden, hoenderen en honden. De vereniging hoopt zo veel mogelijk mensen warm te maken om te kiezen voor Belgische huisdierrassen in plaats van de populaire en misschien iets meer renderende rassen, om ze zo te kunnen bewaren voor de toekomst.

Meer info: www.sle.be of www.bolhuis.be

Lees meer over