Stadsbestuur Diest stelt Verversgracht ter beschikking aan AZ Diest

Verversgracht ter beschikking voor AZ Diest
De gemeenteraad heeft op 31 mei de voorwaarden goedgekeurd voor het opstalrecht van de gronden aan de Verversgracht. Daar zal AZ Diest z’n nieuwe zorgcampus ontwikkelen. Ook de verdere ontwikkeling van de site in de Hasseltsestraat krijgt almaar meer vorm.

Het AZ Diest en de stad staan alweer een stapje dichterbij de ontwikkeling van de nieuwe zorgcampus aan de Verversgracht. De stad Diest verkoopt de site niet, maar stelt ze ter beschikking aan AZ Diest met een recht van opstal voor een periode van 99 jaar. Voorwaarde is wel dat het ziekenhuis hiervoor elk jaar een financiële vergoeding levert. Op basis van de waarde van de grond zou dit neerkomen op een jaarlijks bedrag van 62.920 euro.

Omdat AZ Diest het groenonderhoud van de ganse site op haar neemt en het feit dat de vestiging van een ziekenhuis op het grondgebied van Diest het algemene belang ten goede komt, heeft de gemeenteraad een lagere bijdrage van 25.000 euro op jaarbasis goedgekeurd. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. AZ Diest krijgt daarbij wel nog een vrijstelling van betaling tijdens de bouw- en opstartperiode. Deze betaling geldt dus vanaf 1 januari 2028.

Toekomstige ontwikkeling site Hasseltsestraat

Tegelijk heeft de gemeenteraad ook de voorwaarden goedgekeurd voor de ontwikkeling van de gronden (fase 2) waarop het huidige ziekenhuis in de Hasseltsestraat staat. “Om te vermijden dat de site na de verhuis van het ziekenhuis zou verkommeren, zorgen we voor nieuwe woningen en appartementen. In de Hasseltsestraat zal er zo in de toekomst een ontwikkeling mogelijk zijn van 28 woningen en 42 appartementen, met een ondergrondse parking,” vertelt schepen van Stadsontwikkeling Bart Stals (DDS).

De huidige parking aan de Hasseltsestraat (fase 1) werd in het verleden al gegund aan een projectontwikkelaar. Hier komen 42 appartementen, 2 gelijkvloerse handelspanden en een ondergrondse parking van 2 verdiepingen voor 183 wagens waarvan er 134 publiek gebruikt kunnen worden. In de overeenkomst is opgenomen dat er nog een extra (derde) verdieping met 86 parkeerplaatsen voorzien wordt. “Deze ondergrondse parking geleidt de auto naar een centrale plaats en biedt 2 belangrijke voordelen. De Hasseltsestraat kan allereerst groeien tot een beleefstraat met meer groen en fietsparkings, en daarnaast wordt de verkeersveiligheid verder verhoogd,” gaat burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) verder.

De aanvang van de werken van beide ontwikkelingen kan pas gebeuren na de herlokalisatie van het ziekenhuis in 2024. Ondertussen worden de voortrajecten opgestart voor beide fases.

Lees meer over