Stad Diest rolt als één van de eersten supersnel internet uit

17 januari 2022 | 14u07 | Gepost door redobra@telenet.be
Super snel netwerk uitgerold in Diest
De stad Diest maakt werk van supersnel breedbandinternet op haar grondgebied. Daarvoor is de stad een samenwerking aangegaan met Proximus voor de uitrol van het moderne glasvezelnetwerk, het zogenaamde 'Fiber to the home' (FTTH).

Met het uitrollen van FTTH wordt de glasvezelkabel tot in de huiskamer gelegd, wat veel sneller internet oplevert dan vandaag het geval is.

Noodzakelijke nutswerken

Proximus is momenteel aan de slag om de nodige straatwerken te doen in Diest voor de uitrol van het fibernetwerk. Dat gebeurt in nauw overleg met het stadsbestuur en verloopt in verschillende fasen: wijk per wijk en straat per straat. Tegen eind 2022 zullen ongeveer 4.000 gezinnen in de binnenstad de mogelijkheid hebben om zich aan te sluiten op FTTH. De stad houdt daarnaast ook de plannen van Fluvius/Telenet in de gaten voor de modernisering van het kabelnetwerk. Die modernisering is momenteel lopende in een aantal testgemeenten.

“Supersnel glasvezel is een volgende stap in de evolutie van het internet. We zijn blij dat we bij één van de eerste gemeenten in Vlaanderen horen waarin we dit netwerk kunnen uitrollen”, zegt schepen van Smart City Maurits Vande Reyde.

“We leven in een samenleving waar er steeds meer op afstand gewerkt wordt, zeker tijdens en na corona. Het supersnelle vaste internet en het nieuwe mobiele 5G-internet worden in de toekomst enorm belangrijk voor zowel inwoners als ondernemingen”, vult schepen van ICT Bart Stals aan.

“Er zullen toepassingen voor ontstaan die vandaag nog ondenkbaar zijn. Ook als stad hebben we heel wat smart city-plannen, op vlak van bv. mobiliteit en leefmilieu, waar het internet van de toekomst noodzakelijk voor is”, zegt Vande Reyde.

Voordelen van het nieuwe systeem

Door de installatie van 'Fiber to the home' surft iedereen in huis sneller dan ooit, ook kan er veel tegelijk op internet gewerkt worden en meerdere toestellen zonder kwaliteitsverlies.

Ook bedrijven kunnen er baat bij hebben door de snellere en grotere capaciteit.​​​​

Fiber zal een essentieel onderdeel worden van de infrastructuur van Diest en zijn smart city-toepassingen. De uitrol van fiber met de aansluiting van sensoren en toestellen verbetert de mobiliteit, de openbare veiligheid en de luchtkwaliteit.

Lees meer over