Rioleringswerken zullen in Schaffen voor verkeershinder zorgen

Rioleringswerken Schaffen
In Diest legt Aquafin een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aan in de zijstraten van de Kelbergenstraat en de Engelbeekstraat in Schaffen. Naast de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, worden ook alle nutsvoorzieningen vernieuwd en komt er nieuwe straatverlichting. Deze maand zijn de voorbereidende werken van start gegaan. De aanleg van de nieuwe riolering zal acht maanden duren. Ondanks het feit dat alleen lokaal verkeer toegelaten zal worden, zullen de werken wellicht voor enige verkeershinder zorgen.

Door een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen wil Aquafin een verbinding creëren tussen het afvalwater van de omliggende woningen en de waterzuiveringsinstallatie van Diest. Tegelijk blijft het afvalwater dan gescheiden van het regenwater dat in de riolering terechtkomt. Het propere water wordt op zijn beurt afgeleid van de riolering naar waterlopen en grachten in de buurt of sijpelt in de bodem. Op die manier wordt wateroverlast tegengegaan want het gescheiden stelstel kampt minder met overtollig regenwater.

Ook alle nutsvoorzieningen worden vernieuwd

“Naast de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, worden ook alle nutsvoorzieningen vernieuwd en komt er nieuwe straatverlichting. Deze werken hebben als doel het afvalwater van de woningen aan te sluiten op de waterzuivering van Diest. Het kostbare regenwater houden we maximaal ter plaatse door de bestaande afwateringen te behouden. Hierdoor verhogen we de riolerings- en zuiveringsgraad op ons grondgebied, wat goed is voor onze omgeving”, vertelt schepen van Openbare Werken Bart Stals (DDS).

Tijdens de werken mag alleen plaatselijk verkeer er circuleren en dan nog zal er wellicht enige hinder zijn van 7 tot 16.30 uur, de uren waarop er gewerkt wordt. “De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer de wegenis en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld en afgedekt met steenslag.”

Concreet 

De werken vinden plaats tussen het kruispunt met de Driesstraat en het kruispunt Stappersestraat/Schellekensberg. Het gaat hierbij om de straten Driesstraat, Kelbergenstraat, Kweekstraat, Stappersestraat, Vlassaertstraat en Schellekensberg.

Als eerste stap hebben de nutsbedrijven De Watergroep, Fluvius en Proximus in augustus al een vernieuwing van hun netten doorgevoerd. Aquafin is nu gestart met de aanleg van het rioleringsstelsel.

 De werken zouden klaar moeten zijn tegen april 2022. Afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden kan de planning nog veranderen.

Lees meer over