Nieuwe windturbine in Diest operationeel tegen de zomer

Windturbine
De opbouw van de nieuwe windturbine, die Aspiravi bouwt in de industriezone Diest Webbekom, is volop aan de gang. Vorige week werden de torendelen al gebouwd en volgende week worden onder andere de gondel, rotor en hub geïnstalleerd. De nieuwe turbine moet jaarlijks voor 3600 ton minder CO2-uitstoot zorgen.

De windturbine wordt gebouwd op het bedrijventerrein van Harol, een producent van duurzame oplossingen, en zou tegen de zomer in gebruik worden genomen. Nadat vorige week de torendelen werden opgebouwd, volgden deze week o.a. de gondel, rotor en hub. Volgende week worden dan de wieken  gemonteerd. Omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst.

De turbine zal 116 meter boven de grond verrijzen. De bouw ervan startte in mei en er kwam een speciale kraan aan te pas met een gieklengte van 135 meter die in staat is zware onderdelen te hijsen.

 “Tot nu toe zijn de werken vlekkeloos verlopen. Wij tellen af om straks volledig op groene energie te draaien. Een eigen productie op 100% hernieuwbare energie sluit mooi aan bij de duurzame, toekomstbestendige oplossingen die wij aanbieden”, zegt CEO van Harol Annick Draelants.

Lees verder onder de foto.

Turbine Diest

De bouw van de windturbine past, onder meer, in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Via deelbewijzen kunnen omwonenden mee investeren in windenergieprojecten en een deel van de opbrengsten binnen rijven. Zij worden door de verantwoordelijken hierover nog geïnformeerd.

windturbine Diest

Lees meer over