Markt en kermis verhuizen in Diest niet naar site CC Den Amer maar terrassen mogen wel weer ruimer

Ruimere terrassen en markt en kermis
Diest reageert tevreden op de beslissing van het overlegcomité om de terrassen op 8 mei te heropenen. De stad heeft daarvoor al een terrasplan klaar en cafés en restaurants mogen hun huidige terras uitbreiden, kwestie van de uitbaters meer ruimte te bieden om hun klanten veilig te kunnen ontvangen. Tegelijk waarschuwt schepen van economie Maurits Vande Reyde ( Open Diest) dat klanten de regels gaan moeten volgen tot minstens deze zomer. De kermis en de markt verhuizen deze keer niet naar de site aan CC Den Amer.
Schepen Vande Reyde werkte een terrassenplan uit

Vorige zomer besliste Diest ook al om ruimere terrassen toe te staan omdat het voor veel cafés anders niet rendabel is. “We hebben daarom, samen met onze horeca, een plan gemaakt waarbij we voldoende ruimte geven aan iedereen om bij de heropening alles veilig te laten verlopen. Ik ben blij met de beslissing van het overlegcomité, al had het sluitingsuur (22.00 uur) voor mij later mogen liggen. Ons plan is al klaar en kan meteen uitgerold worden.” zegt Vande Reyde (cf foto). “De uitgebreide terrassen hebben vorig jaar uitstekend gewerkt. Onze horeca heeft het al hard te verduren gehad. Daarom besloten we vorig jaar al om de terrasbelasting niet te innen. Deze ruimere terrassen moeten hen nu toestaan om rendabel te heropenen vanaf 8 mei. Ook de markt blijft doorgaan in het centrum. Veiligheid blijft het allerbelangrijkste.”

Vande Reyde benadrukt dat iedereen zijn of haar verantwoordelijk zal moeten nemen om de veiligheid te kunnen garanderen. “Iedereen snakt naar een drankje op een zonnig terras maar de regels volgen blijft in deze fase cruciaal. Op een terras kruipen we snel gezellig bij mekaar maar stoelen en tafels verschuiven zal er nu nog even niet in zitten, we gaan daarmee moeten leven tot iedereen zijn vaccin gekregen heeft. We krijgen nu wat meer veiligheid maar ook meer verantwoordelijkheid.”

Omdat de markt dit jaar niet kan verhuizen naar de site rond CC Den Amer, daar is namelijk het vaccinatiecentrum gevestigd, zijn er dit jaar enkele andere ingrepen nodig. “De Hagelandmarkt op woensdag moet wekelijks kunnen doorgaan. Ook eventuele andere evenementen, die toestemming krijgen zoals de kermis kunnen niet verhuizen naar Den Amer. De toegankelijkheid in het centrum moet dan ook gegarandeerd blijven. Al deze elementen hebben we in het terrasplan opgenomen zodat er ook daar geen problemen zullen zijn. De markt blijft dus staan op haar traditionele locatie”, besluit Vande Reyde.

Onderstaande video van de Grote Markt werd gemaakt door Yani Feyaerts toen die, in coronatijden, een filmpje maakte van de stad. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over