Magische gebouwbescherming in Diest op Erfgoeddag

Marc Robben stelt zijn boek voor in Diest
Op 12 september 2021 brengt auteur Marc Robben lezingen en wandelingen over de magische gebouwbescherming, gaande van gevelkapelletjes tot paardenkoppen.

Op zondag 12 september is het weer Erfgoeddag en de stad Diest houdt de traditie aan om hieraan deel te nemen. het is trouwens de stad met de meeste dossiers bij de Monumentenwachters, meer dus dan het zo druk bezochte Brugge.

Het thema gaat dit jaar over magische gebouwbeschermingen, een onderwerp waar architect en auteur Marc Robben een boek over uitbracht. Om 10u geeft hij hierover een lezing in de bib. Maar om 14u en om 16u neemt hij de bezoekers mee op tocht door het begijnhof in Diest, om er de vele tekenen van gebouwbescherming te ontdekken (bijvoorbeeld heilig harten: zie foto naast auteur).

De auteur

Marc heeft een passie voor magische geveltekens en symbolen op oude gebouwen. De voorbije jaren ging ging hij in heel Europa uitgebreid op zoek naar tekens en symbolen in het metselwerk. De man vond ook in Diest heel wat van zijn favoriete thema. "In en rond het begijnhof zijn tal van tekens te spotten die we nooit eerder zagen. Het gaat om harten, ruiten, kruisen, jaartallen en nog zoveel meer. het zijn allen tekens ter bescherming van de bewoners of bij de boerderijen ook van de teelt", zegt Marc.
"In vroegere tijden zag men vaak boze geesten en duivels als de veroorzakers van al wat tegenviel. Dat magische is de oorzaak en rode draad van en in dit boek. Wat deed men om zijn gebouw te beschermen tegen bliksem of brand, de bewoners tegen ziekte of dood, de opgeslagen goederen tegen bederf? Dat zijn ontelbare tekens en in allerlei vormen, zelfs tot paardenschedels toe, maar steeds aan de gevels van het huis of boerderij aan de straatkant."
Ontdek mee op 12 september de metseltekens, tekens op muurankers, symbolen op nokken, inserties in gevels en muren, graffiti op natuursteen en hout in Diest. Reservatie is wel verplicht: bib@diezst.be

Lees meer over