Inwoners Diest kiezen eerste project(en) voor Schaffen via buurtbudget #diestdurft

16 september 2021 | 12u21 | Gepost door redobra@telenet.be
Diestenaren kiezen projecten
Met het buurtbudget #diestdurft biedt Stad Diest in alle deelgemeenten financiële steun voor projecten die inwoners samenbrengen. Als eerste is Schaffen aan de beurt. Voor de zomer hebben heel wat inwoners projecten kunnen voorstellen. Elf projecten zijn weerhouden. Nu is het aan alle Diestenaars vanaf 12 jaar om te stemmen voor hun favoriete projecten in Schaffen. Stemmen kan nog tot en met zondag 31 oktober.

Meer inspraak voor inwoners

#diestdurft is de naam van het ambitieuze meerjarenplan dat het bestuur tussen 2020 en 2025 wil realiseren. In februari dit jaar lanceerde Stad Diest het buurtbudget van 300.000 euro, verdeeld over de verschillende deelgemeenten. Inwoners mogen de komende jaren meebepalen wat de prioriteiten zijn en zelf beslissen welke plannen zij in hun deelgemeente willen verwezenlijken. 

“De stad biedt via het buurtbudget financiële ondersteuning om goede ideeën van mensen uit Schaffen te realiseren. Dit is een nieuw initiatief om mensen meer inspraak te geven. Het was even spannend. Hebben mensen hier wel interesse in? Maar onze vrees was ongegrond,” vertelt schepen van Financiën Maurits Vande Reyde. 

11 projecten voor Schaffen 

Deelgemeente Schaffen werd uitgekozen als eerste locatie. De afgelopen maanden kon elke inwoner van Schaffen een idee indienen. Uit alle verzamelde voorstellen werden 11 projecten weerhouden:

-      Gezellige schrijf- en leesplek

-      Voedselbos

-      Ontmoetings- en speelveldje Kalverbergstraat

-      Ping pong in het groen

-      Speelplein met toestellen en picknick mogelijkheden

-      BMX-parcours

-      Aanleg basket- (of multisport)veld op kindermaat

-      Zonnepanelen op dak ontmoetingscentrum Scafnis

-      Bbq in het park

-      Rolstoelfiets om met de oudsten in de familie een toertje te kunnen maken

-      Meet & Greet @Vleugt

“Ieder idee is zeker en vast uitvoerbaar en het is telkens een project met meerwaarde voor de mensen die in de buurt of het dorp wonen. Het liefst zou ik ze allemaal gerealiseerd zien maar dat gaat niet zomaar ineens. Nu maar massaal veel stemmen, dan kennen we alvast het populairste initiatief. Zo maken we Diest samen (nog) een stukje mooier,” gaat schepen van Dorpsontwikkeling Monique de Dobbeleer voort. 

De Diestenaar beslist 

Nu is het aan de Diestenaren om samen te beslissen welke plannen er uiteindelijk ook echt zullen komen. Elke inwoner, vanaf 12 jaar, kan maximaal drie stemmen uitbrengen, één stem per project. De projecten met de meeste stemmen krijgen daarna budget om aan de slag te gaan. In 2022 trekt het buurtbudget naar Webbekom en Deurne, gevolgd door Kaggevinne en Centrum Diest in 2023. Als laatste komt Molenstede aan de beurt in 2024. 

Praktisch 

Alle inwoners van Diest, ouder dan 12 jaar, kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete projecten via www.diestdurft.be. Na een korte registratie van je rijksregisternummer kan je maximaal drie stemmen uitbrengen, 1 per project. De stemming loopt nog tot en met zondag 31 oktober.

Lees meer over