Horeca uitbater Marc Smets voert automatische Covid controle in

Marc Smets

Horeca uitbater Marc Smets van Nicky’s Catwalk in Diest heeft zo zijn eigen oplossing bedacht voor het feit dat de verscherpte coronamaatregelen hem nu verplichten om alleen mensen binnen te laten met een Covid Safe Paspoort. Hij installeerde een elektronische controle, dat wil zeggen een gsm scant jouw code, die controleert wie binnen mag en wie niet.

De nieuwe maatregelen zeggen dat alleen mensen met een Covid Safe Paspoort nog binnen mogen in horecazaken vanaf maandag 1 november. Dat wil zeggen dat elke horecabaas erop toeziet dat iemand zonder die garantie nog toegang krijgt tot de zaak. “Mensen betalen, die daar de controle op uitvoeren, is duur en daarom bedacht ik deze oplossing. Aan de ingang van de zaak staat een smartphone met daarop de noodzakelijke software. Mensen die erin willen, kunnen hun attest scannen en wanneer dit groen kleurt mogen ze erin. Wanneer iemand niet in orde is, krijg ik een signaal en kunnen we ingrijpen”, zegt Smets die toch zijn twijfels heeft bij de nieuwe maatregel. “Wanneer iemand een code kopieert van een vriend die safe is en zo binnen mag, heb je geen been op te staan. Een identiteitskaart vragen, mogen we namelijk niet.”

Lees verder onder de foto. 

Covid Automaat
Automatisch controle via app.

Angst voor toekomst

De uitbater heeft ook zijn bedenkingen bij het feit dat dit weer een nieuwe investering vergt en bovendien vreest hij voor de toekomst. “Hopelijk komt er geen nieuwe lockdown, dat is het laatste wat we nodig hebben. Anderzijds reis ik regelmatig naar het buitenland met het vliegtuig en daar merk ik dat ook die controle niet waterdicht is, niet iedereen wordt gecheckt zoals het moet. Laat ons hopen dat we met zijn allen dit beestje toch onder controle krijgen. Ik ben al blij dat we, af en toe, een event veilig kunnen organiseren, onlangs deden we nog iets met een tribute band van Abba, en als ik dan die lachende gezichten zie en mensen fun zie hebben, stemt me dat toch hoopvol.”

Lees meer over