Gewezen tv-kok Frank Fol rouwt om het verlies van zijn vriend en collega Felix Alen: "Ik mis hem nu al"

Frank Fol en Felix ALen
Gewezen tv-kok Frank Fol heeft het moeilijk met de dood van Felix Alen, tv-kok en zaakvoerder van feestzaal Hof te Rhode in Schaffen, een deelgemeente van Diest. "Eergisteren kreeg ik te horen dat ze hem in coma gingen brengen omdat hij teveel pijn had en er geen vooruitzicht meer was. Vannacht is hij dan overleden", vertelt Fol ons, duidelijk aangeslagen vanuit een taxi in Spanje.

Frank was jaren lang voorzitter van de Mastercooks, zeg maar een vereniging die topchefs bundelt, en ook Alen was er lid van. Zelf leerde Frank de topchef kennen toen hij zelf amper 19 jaar oud was. "Ik deed mee aan een wedstrijd en Felix was toen voorzitter van de jury. Het klikte tussen ons en we werden vrienden. Hij was zelfs een van mijn beste vrienden en had echt een hart van goud. Bovendien was hij super professioneel en een voorbeeld voor andere chefs. Binnen de sector was Felix heel geliefd en ook zijn klanten kwamen met veel plezier, je zou bijna kunnen zeggen dat hij echt een fanclub had. Ik heb er zelf ook enkele feesten georganiseerd, onder andere de huwelijksverjaardag van mijn ouders. Zijn zaak was en is een heus begrip in de regio."

Vriendschap voor het leven

Zelf leerde ik Felix kennen toen ik een tv-opname met hem deed. Het was mooi om zien hoe gepassioneerd hij over zijn vak praatte en telkens ik hem ontmoette was het een blij weerzien. De manier waarop hij praatte over zijn voormalige  tv-loopbaan is één van de zaken die me bij zal blijven, om nog maar te zwijgen over zijn grote passie voor het koken. "Felix was, net als ik, één van de eerste koks die een tv-programma kreeg. Het was zeker één van de mooiere periodes in zijn leven. Tot het laatste moment bleef hij geloven in beterschap. NEt voor hij in coma werd gebracht, vroeg hij nog aan zijn zoon hoever de voorbereidingen stonden voor kerstmis want, zo zei hij, tegen dan zou hij wel beter zijn, jammer genoeg heeft het niet mogen zijn", vertelt Fol. 

Kanker was al lang de boosdoener

Dat Alen uiteindelijk overleed aan kanker is voor Fol niet echt verwonderlijk. "Hij kampte in zijn leven met verschillende kankers en telkens weer gingen ze weg en kwamen ze terug.Hij heeft daar heel lang mee geworsteld en de laatste jaren had hij veel pijn. Zijn vrienden, ik ook, steunden hem maar vaak moest hij forfait geven voor een feestje of moest hij vroeger naar bed omdat de pijn te fel was. In mei organiseerde ik nog een petanque namiddag bij mij thuis en dan kwam hij nog een uurtje langs. Ik mis hem nu al en dat zal niet vlug slijten", zegt Frank waarna hij even naar adem moet happen. 

"Felix is Felix en was Hof te Rhode. De laatste jaren was zijn zoon meer betrokken bij de zaak. Hopelijk kan hij de droom van zijn vader verderzetten. Ik ben sinds kort geen voorzitter meer van de Mastercooks maar ik heb de nieuwe voorzitter gevraagd om na te denken over een waardig eerbetoon, dat verdient Felix wel", besluit Fol

Met ijver zijn droom verderzetten

Familie en medewerkers nemen afscheid van Felix op maandag 13 september. Je kan een laatste groet brengen in Hof te Rhode van 18 tot 20 uur. De stad Diest opent dan ook een rouwregister waar je tot maandag 20 september om 12.30 een boodschap kan achterlaten. 

De familie en het team reageerden intussen ook op de Facebookpagina van de zaak. "Voor Hof te Rhode was je de chef van de eerste dag tot je laatste, je hield 45 jaar de keuken recht. Soms letterlijk en soms figuurlijk. Gasten ontvangen en culinair laten genieten waren je ding en wij zullen dat met veel ijver verderzetten. Het is met groot verdriet dat we afscheid moeten nemen. Afscheid nemen doen we niet graag, maar we weten dat we elkaar nog zullen tegenkomen", lees je er. 

Lees meer over