Een ravage: 5 huizen beschadigd waarvan 3 onbewoonbaar verklaard

Brand in Parelshof Diest
In de woonwijk Parelserf moeten, de dag na de uitslaande brand, de bewoners het trieste verdict aanhoren. Drie huizen totaal onbewoonbaar en nog twee andere beschadigd door rook en of water.

Het was voor de bewoners van de wijk Parelserf in Webbekom-Diest een zware dobber vandaag toen het duidelijk werd wat een ravage de brand van gisteren, woensdag 8 september, had aangericht. Zeker ook voor Rudy Houtmeyers van huis nr. 38. Hij kwam vanochtend, samen met zijn stiefzoon, terug naar de wijk nadat de stad voor hen een alternatieve opvang had gezorgd. "Het was mijn vrouw die gisteren dadelijk de brandweer heeft opgebeld toen we zagen dat er bij nr 40 rook te merken was. het is allemaal zeer snel gegaan en de brand had al veel schade aangericht tegen dat de brandweer toekwam", zegt Rudy.

Bij aankomst brandweer al hopeloze situatie

Bij aankomst van de brandweer was er in de woning met huisnummer 40 een volledige uitslaande brand overgeslagen naar de woning op nummer 39. De brandweer legde hierop onmiddellijk 2 stoplijnen voor de huizen 41 en 38. Ook de brandweer Scherpenheuvel-Zichem kwam meehelpen met een autopomp en tankwagen. Zij hebben nogmaals een stoplijn gelegd op nummer 38 en dat heeft die woning kunnen sparen van grotere schade.

"Wij hebben eigenlijk al bij al nog geluk. We hebben vooral heel wat waterschade en ons dak is vooral aan de achterzijde stevig aangepakt", zegt Rudy van huis nr 38. "We hebben echt wel heel veel schrik gehad dat ons gehele huis mee in de vlammen zou opgaan zoals de nrs 39 en 40."

Krachtdadig optreden hulpdiensten 

Dat de bewoners zelf niets hebben is ook te danken aan het krachtdadig optreden van de politie die dadelijk iedereen zijn of haar huis liet verlaten. Ook Bernadette Verkerk van huis nr 37 heeft niet getalmd en is dadelijk met haar echtgenoot op een veilige plek gaan staan. "De elektriciteit viel bij ons uit en mijn echtgenoot Theo ging kijken wat er scheelde en zag toen dat er brand was. We hebben dan snel de belangrijkste spullen zoals gsm en belangrijke documenten bij elkaar gepakt en zijn het huis uit gegaan. We hebben toen wel bange momenten meegemaakt, want we dachten dat ons huis mee in vlammen zou opgaan. Gelukkig niet, maar bijvoorbeeld het gezin op nr 40 en onze 85-jarige buurman Willy, die er met zijn zoon woont, zijn wel alles kwijt, dat is verschrikkelijk voor die mensen", zegt Bernadette. 

Oorzaak van de brand

Het onderzoek van de branddeskundige is helemaal afgerond, waardoor de plaats terug is vrijgegeven. De bewoners konden daarom ook terug naar hun huis. Ook het politioneel onderzoek is afgerond. "De eerste indicatie van de brandoorzaak gaf aan dat de brand begon bij de natte kleren en het vuil in zakken, maar dit is nog niet bevestigd", zegt Jan Konings, korpschef van politiezone Demerdal-DSZ. Bij de brandweer Liet Erik Valgaeren zich ontvallen dat gezien de gesmolten elektriciteitskast de oorzaak ook daar zou kunnen gevonden worden.

Burgemeester Christophe De Graef was ook deze voormiddag aanwezig bij de terugkeer van de bewoners en stak hen een hart onder de riem. "De stad Diest zal al het mogelijke doen om deze mensen zo goed mogelijk bij te staan en te helpen."

Lees meer over