Diestse scoutsleden samen in isolatie in KSD school

Scouts quarantaine
Tien leden van de Diestse scouts zitten nog tot vrijdag 23 juli samen in quarantaine in de KSD school in de Peetersstraat in Diest nadat ze sneller dan verwacht van hun kamp in Tsjechië moesten terugkeren omdat er daar corona uitbrak.

Van de 24 leden aan het kamp testen 18 positief. “Al na 3 dagen werden een paar jongeren ziek. Ze moesten vooral hoesten en hadden last van keelpijn, sommigen kregen ook koorts. We zijn dan voor de zekerheid sneltests gaan kopen en bij de eerste test bleken er al 4 jongeren positief, de volgende dag was dat al meer dan de helft van de groep”, zegt hoofdleider  Abel Depessemier (21).

Dank zij inspanningen van de stad Diest kon een terugkeer naar ons land geregeld worden. “We hebben nooit gepanikeerd maar natuurlijk moet je voorzichtig blijven. Er waren maar 5 jongeren die gevaccineerd waren en ook zij testten positief. Het was een hele organisatie om tthuis te geraken, onze verzekering dekte dit niet., maar de stad heeft ons heel hard geholpen.”

18 van de 24 positief

Van de 24 leden bleken er uiteindelijk 18 positief. Iedereen mocht kiezen of hij/zij thuis in qurantaine ging of gezamenlijk in de school Tien van hen kozen voor het laatse waaronder ook Depessemier. “Morgen is de laatste dag van onze quarantaine in de school en, ook al zijn we allemaal goede vrienden en vervelen we ons niet, we zijn toch blij dat we allemaal terug naar huis mogen. Gelukkig krijgen we goede ondersteuning van onze ouders, zo krijgen we ’s avonds heerlijk eten en als we kleren nodig hebben of iets anders, kunnen we hen dit via onze Whatsapp-group laten weten.”

Lees verder onder de foto.

Quarantaine scouts Diest
Samen in quarantaine op school. Foto's: Scouts Diest

Schepen ook opgelucht

Ook schepen van Jeugd Rick Brans ( Open Diest) is opgelucht. “Het blijven natuurlijk jongeren en Tsjechië ligt niet bij de deur. Toen we hoorden dat er een uitbraak was, hebben we ons met de stad ingezet om ze zo snel mogelijk te repatriëren. De de eerste nacht konden ze in de lokale brandweerkazerne terecht, de dag erna zouden ze met een bus naar huis gebracht worden. Sommige ouders en kinderen vroegen ons of ze niet samen in quarantaine konden, onder andere omdat er thuis nog andere kinderen waren en sommige ouders nog maar één prik hadden gekregen. KSD zag het zitten om drie verdiepingen ter beschikking te stellen met sanitair, speelbenodigdheden, tv, beamer en computers.”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over