Diestse school KSD wint 2.000 euro met digitale uitwisseling

17 december 2021 | 18u41 | Gepost door redobra@telenet.be
KSD Diest in de prijzen

Leerlingen van het 5de jaar Moderne Talen van KSD konden het voorbije voorjaar toch nog kennismaken met hun Duitse en Ierse leeftijdgenoten via het digitale kanaal. Het project werd gesmaakt, niet enkel door de leerlingen: Epos Vlaanderen beloonde het project tijdens Grensverleggers (16/12/2021) met de Digirasmusser-prijs, een geldprijs van 2.000 euro.

Epos Vlaanderen beloonde het project Van KSD Diest tijdens Grensverleggers op 16 december 2021 met de Digirasmusser-prijs en daarmee een geldprijs van 2.000 euro. Daar is de school zeer fier op.

“Mijn collega Bieke en ik zetten al enkele jaren in op internationalisering”, zegt leerkracht Iris Denauw. “We begonnen klein met een eTwinningproject in 2019. We lieten onze leerlingen digitaal kennismaken met Duitse leeftijdsgenoten, lieten hen hun stad, school en cultuur aan elkaar voorstellen en zetten hen daarna samen aan het werk rond het thema ‘food’. Daar kwamen hele mooie resultaten uit voort. Intussen werkten we achter de schermen aan een iets ambitieuzer project: een samenwerking met een Duitse en een Ierse school, die moest resulteren in ‘The Wanderland Chronicles, een project met 3 fysieke uitwisselingen, eentje in elk deelnemend land.” De eerste uitwisseling stond gepland in het najaar van 2020. Helaas gooide corona roet in het eten en moest de planning herbekeken worden. De teleurstelling bij leerlingen en leerkrachten was groot. Er zat niets anders op dan uit te kijken naar mei 2021. Toen ook die uitwisseling door corona in het gedrang kwam, besloten de leerkrachten het over een andere boeg te gooien."

Een andere weg inslaan

“Onze leerlingen een tweede keer teleurstellen, dat zagen we echt niet zitten”, zegt leerkracht Bieke Van Gelder. “We besloten om op zoek te gaan naar een manier om onze uitwisseling digitaal te organiseren. Met het platform GatherTown slaagden we erin om een heuse internationale school op poten te zetten. Digitaal, weliswaar. We bouwden klaslokalen, een leraarskamer, een ontspanningsruimte en zelfs een speeplaats mét fontein. (lacht) Een hele week lang stonden onze leerlingen digitaal in contact met hun Ierse en Duitse leeftijdsgenoten. Aan het einde van de week presenteerden ze de resultaten van hun groepswerkjes rond taal, sport, mythen, geografie en cultuur aan elkaar voor. Het social media team hield de vinger aan de pols en zorgde elke dag voor sfeerbeelden en een recap. En één groepje componeerde zelfs een heus themalied. We stonden zelf versteld van de resultaten.”

Waardering

Het project bleef ook bij Epos niet onopgemerkt. Het nationaal agentschap voor internationalisering en Erasmus+ beloonde het project tijdens Grensverleggers met een geldprijs van 2.000 euro. “Wat we met die centen gaan doen? Nog meer inzetten op digitalisering natuurlijk” zegtIris.
“In november konden we eindelijk écht op uitwisseling gaan en zijn we een week op bezoek geweest in onze partnerschool in het Ierse Loughrea. Een onvergetelijke ervaring”, vult Bieke aan.
“Dankzij die eerste digitale uitwisseling was het ijs heel snel gebroken. Wat eerst een noodoplossing was, werd uiteindelijk één van de succesfactoren binnen ons project. Ook in toekomstige projecten zullen we dus zeker een digitaal luik verwerken.”

Nu is het vooral uitkijken naar de derde uitwisseling: als alles goed gaat, dan ontvangt KSD in Diest het voorjaar de Duitse en Ierse leerlingen in Diest.

Lees meer over