Diestse ex-voetballer Pierre Geys neemt in nieuw boek Geen Woord of Stap Terug

Pierre Geys
Ex voetballer Pierre Geys (73) uit Diest schreef een biografie over zijn leven, in Geen Woord of Stap Terug vertelt hij zijn leven. Recent nog stapte hij van het Spaanse Huelva naar Diest om nadien een poging te ondernemen om zijn eigen Dodentocht te stappen, iets wat net niet lukte. “Ik ben in mijn boek heel eerlijk geweest en ook de minder mooie momenten, toen men mij wilde omkopen of ik privé miserie had, staan erin.”

Na zijn aankomst in Diest, na zijn wandeltocht vanuit het Spaanse Huelva, had hij het al beloofd, Pierre zou een boek schrijven over zijn leven. “Ik was er al even aan bezig maar ik wilde een uitgever vinden die er niets aan zou veranderen. Toen de tekst klaar was, liet ik die aan enkele vrienden lezen en die gaven hun mening. Na enkele aanpassingen gaf ik het boek in eigen beheer uit, ik wil dat mijn verhaal zijn authenticiteit bewaart.”

In het boek vertelt Pierre zijn volledig verhaal, van toen hij nog een kind was. “Ik werd geboren als een boerenzoon en van mijn 12de tot mijn 15de stuurden mijn ouders mij naar het seminarie. Na drie jaar vertelde ik mijn ouders dat ik dit niet meer wilde en ik zou weglopen indien ik terug moest gaan, ze hebben mij gelukkig nooit verplicht (lacht). Ik ging dan nog twee jaar naar het college in Neerpelt en op mijn 17de werd ik, als voetballer, verkocht aan Anderlecht, dat was meteen het einde van mijn studies.”

Lees verder onder de foto. 

Pierre Geysen
Pierre beloofde een boek toen hij in Diest aankwam na een wandeltocht uit Spanje

100% eerlijk

Pierre vertelt in zijn boek honderduit over zijn evolutie als voetballer, van zijn begin in 2de provinciaal tot zijn doortocht bij Anderlecht, Diest en Charleroi. “Het waren heerlijke jaren. Nadien trok ik nog naar Union St. Gilles maar die ploeg was zo goed als failliet, een jaar later speelde ik drie jaar bij Winterslag en daarna werd ik speler-trainer bij Gerhees en Lommel. Mijn laatste 2 jaar speelde ik weer in Diest. Ik maakte heel veel mee. Na anderhalf jaar werd ik op een bepaald moment ontslagen bij Waterschei na een omkoopschandaal met Standard, daar was ik echt van gedegouteerd.”

In zijn boek neemt Pierre geen blad voor de mond over zijn sportieve loopbaan, “Ik mis de stank van zweet in de kleedkamer en op het grasveld is het ook heel mooi maar andere momenten zijn minder fraai, ik heb altijd geweigerd om mijn ziel te verkopen, dat is niet aan mij besteed”, maar dat doet hij evenmin over zijn privé-relaties en momenten. “Ik zag heel veel foute dingen en zelf kreeg ik ook aanbiedingen die niet ok waren, ik wil daar niet over liegen. Ook privé ging het mij niet altijd voor de wind en ook die momenten wil ik niet verbergen. Mijn eerste huwelijk was niet meteen en happy ending en onder die scheiding heb ik lang geleden. Anderzijds wil ik niets verbergen en ook die momenten komen aan bod, net zoals de moeilijke momenten die ik ondervond met mijn stiefzoon toen die aan drugs verslaafd geraakte.”

Lees verder onder de foto. 

Pierre voetballer
Pierre is in zijn boek eerlijk over alles, zo zweert hij.

Ook veel mooie momenten

Anderzijds beleefde de ex-voetballer ook veel mooie momenten. “Zoals die keer dat ik van de 9 goals er 6 maakte tijdens een tornooi van het Katholiek onderwijs. Of toen we Frankrijk klopten met 6-1, dat zijn momenten die je niet vergeet, net als de laatste bal die ik, op 30-jarige leeftijd, aanraakte in 1ste klasse op 30-jarige leeftijd.”

Ook al is de 73-jarige ex-speler al even gestopt met voetballen, de sport blijft hem nog altijd boeien. “Ik zie nog altijd graag een mooie wedstrijd, geen potteke-stamp. Ik ben niet echt supporter van een bepaalde ploeg, al heeft Diest toch nog altijd een klein streepje voor, dat is mijn hometown he (lacht) en die groep hing ook samen tot de dood.”

Zelf nog voetballen is aan Pierre niet meer echt besteed, hij is wel blij dat hij zijn levensverhaal neerschreef. “Ik ben er nu 73, het is voorbij he, ook al kan ik misschien elders  nog aan de bak als trainer. Het is mooi geweest en het waren fantastische jaren. “

Het boek kan je voorlopig alleen online bestellen in digitale vorm bij Pierre (pierre.geys@gmail.com) en kost 18 euro. Indien voldoende mensen geïnteresseerd zijn in zijn verhaal in tastbare boekvorm komt er ook een gedrukte editie.

Lees meer over