Diestenaren kiezen voor 50.000 euro eigen te realiseren project, een eerste komt er in Schaffen

Schepen Vande Reyde wil op termijn meer geld uittrekken voor het initiatief.
Het eerder aangekondigde burgerbegrotingbudget gaat in Diest concreet van start op 5 mei met een online startevent voor een eerste realisatie in Schaffen. Bedoeling is om aan het einde van het traject een door de bevolking voorgesteld project daadwerkelijk te realiseren.

In totaal trekt de stad voor het project 300.000 euro uit, dat wil zeggen dat elke deelgemeente beschikt over 50.000 euro. In eerste instantie mogen de inwoners van Schaffen voorstellen formuleren, in een tweede fase beslist elke stemgerechtigde Diestenaar (vanaf 12 jaar), ongeacht in welke deelgemeente hij woont, online mee welk van de voorstellen gerealiseerd zal worden. De voorstellen moeten kaderen in vijf vooraf opgestelde thema’s met name mobiliteit, gezondheid, groen, samenleven en sport.

Een eerste project wordt nu gelanceerd in deelgemeente Schaffen en de inwoners kregen recent al een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het online startevent op woensdag 5 februari om 20 uur via de website. Daar staan ook enkele suggesties waaruit blijkt dat alles kan; of het nu gaat om een glijbaan langs de kerktoren of een mountainbikeparcours op het vliegveld of nog straffer een Minecraft theme village op Oosterlindeveld.

Later volgen gelijkaardige initiatieven in Webbekom en Deurne (2022), Kaggevinne en het centrum (2023) en Molenstede (2024).

Op termijn wil schepen van Financiën Maurits Vande Reyde (Open Diest) eventueel zelfs een groter deel van het budget beschikbaar stellen. “Het belastingsgeld wordt beter besteed wanneer inwoners inspraak krijgen. Ik geloof heel sterk in dit initiatief en ik weet zeker dat er mooie projecten uit zullen voortvloeien waar de inwoners veel plezier van gaan hebben. Ik ben benieuwd waar ze zoal mee zullen afkomen.”

Lees meer over