Diest zet in op 'Beleefstraten'

Speelstraten
Diest zet de komende jaren hard in op speelruimte voor kinderen en jongeren. Zo pakte de stad recent uit met een ‘speel- en sportplan voor families’ en organiseerde ze een succesvolle en corona-veilige Buitenspeeldag. Na tien jaar werd het ook tijd om de speelstraten in een nieuw jasje te steken. De ‘beleefstraat’ is geboren.

Een beleefstraat is een speelstraat die tijdens bepaalde dagen en voor een bepaalde tijdsduur afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid veilig en ongehinderd op straat te spelen en te sporten. Een beleefstraat stimuleert de ontmoeting tussen buurtbewoners. Want de stad vraagt hen om ook minstens één leuke activiteit te organiseren, zoals een bescheiden drink, een straatbarbecue,… Zo leer je ook je buren weer op een andere manier kennen.

Wat is er veranderd?

Schepen van Jeugd en Sport, Rick Brans: “We merkten dat er wat sleet op het concept van de speelstraten zat. Zo werden ze niet altijd even vaak gebruikt en zag niet iedereen het leuke in van een speelstraat. Daarom hebben we de huidige regels nog eens onder de loep genomen en wat aanpassingen gedaan. Het nieuwe reglement moet ervoor zorgen dat de beleefstraten een groter draagvlak krijgen en dat er méér gespeeld kan worden.”

De vorige speelstraat konden inwoners telkens aanvragen van 1 juli tot en met 31 augustus. De nieuwe beleefstraat zal voortaan ook in de paasvakantie kunnen. Een beleefstraat duurt automatisch van 9 tot 21 uur. Je kan een beleefstraat aanvragen voor een aaneengesloten periode van maximaal 2 weken, maximaal 4 opeenvolgende weekends of voor één vaste dag per week. "Als inwoners goed afspreken voor welke periode de straat aangevraagd wordt, zijn we ervan overtuigd dat de straat méér gebruikt gaat worden", zegt schepen Brans. De jeugddienst en de sportdienst voorzien voor elke beleefstraat een speel- en sportkoffer met basismateriaal (voetbal, stoepkrijt, kegeltjes,…).

Aanvraag via evenementenloket

Schepen van Feestelijkheden, Geert Cluckers: “De aanvraag van een beleefstraat gebeurt voortaan via het evenementenloket. Dit is een zeer belangrijke stap naar een verdere professionalisering en administratieve vereenvoudiging. Beleefstraten moeten aangevraagd worden vóór 1 juni 2021”. Het evenementenloket bundelt voortaan alle aanvragen, maar de aanvraagprocedure blijft ongewijzigd. Een beleefstraat aanvragen, doe je via www.diest.be/evenement-aanvragen.

 

Lees meer over