Diest zet haar aanbod voor avontuurlijke families in de kijker met ‘De Sterrenkijkers

Leuk nieuw initiatief in Diest
Op vrijdag 4 juni kwamen, op initiatief van de stad Diest en Vaderklap, de eerste ‘sterrenkijkers’ toe in de binnentuin van het Diests begijnhof voor een ultieme ervaring en primeur in Vlaanderen: samen onder de sterren slapen in acht doorzichtige bubbeltenten en lekker eten bij een kampvuur. Daarmee wil de stad ook haar troeven laten ontdekken met een dauwtrip en kajak varen.

"In juni moeten vaders met hun kinderen in Diest zijn", klonk het bij het stadsbestuur. Dat deden ze om hun nieuw project, ‘De Sterrenkijkers’, bekend te maken. In de binnentuin van het Begijnhof zorgde de stad Diest voor een primeur in Vlaanderen met 8 speciale bubbeltenten. Die zijn volledig doorzichtig, en stijlvol ingericht en ideaal om vanuit je bed naar de sterren te kijken.

“Misschien wordt ‘bubbel’ wel het woord van het jaar, maar in Diest geven we er nu een letterlijke invulling aan. In onze nieuwe doorzichtige bolvormige glampingtenten kan je letterlijk onder de sterren slapen en een ongelooflijk avontuur beleven met je kids. Slaap in je bubbel met je bubbel,” vertelt schepen van Toerisme, Geert Cluckers (DDS).

De stad sloeg voor de start ban het project de handen in elkaar met Vaderklap, een collectief van vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. “We willen vaders en hun kinderen echt een herinnering schenken. Iets waar ze naar uit- en op terugkijken. Een unieke ervaring,” gaat Vaderklap founding vader Pieter Declercq verder.

En het werd een leuke ervaring voor de eerste papa's en hun kinderen die van tot  juni in het Begijnhof in zo'n bubbeltent verbleven. "Mijn echtgenote ging met vriendinnen naar Spanje en had voor Mattiz en mezelf dit speciale evenement geboekt", zegt Nick Van den Broeck uit Schelle lachend. "Het is ons bijzonder goed meegevallen, ook al was er eerst wat regen en later niet veel mogelijkheid om sterren te zien. Maar het werd een leuk vader-zoon-moment en dat bleek ook zo bij de zeven andere papa's met hun kinderen. Het was zeer leuk uitgewerkt met kampvuur en speeltoestellen. De dauwwandeling was eveneens de moeite. Wij willen dit zeker nog wel eens overdoen."

Ook schepen van Toerisme, Geert Cluckers, bleek zeer tevreden over die eerste try-out. "Wij hebben met de toeristische dienst die acht bubbeltenten aangekocht om het toerisme te versterken en dat blijkt nu al geslaagd. We hebben, gezien de positieve reacties, al ideeën rond het inzetten van deze tenten bij andere gelegenheden. We werken dit verder uit en al snel zal bekend gemaakt worden wanneer en waar deze tenten tijdens de zomer worden ingezet. Het wordt dan telkens snel reageren, want voor dit weekend was de boel al na 48u helemaal uitverkocht." 

De formule van de Sterrenkijkers

De kamperende vaders (of partner, vriend, peter, nonkel) en kinderen komen toe in het Begijnhof en krijgen naast een heerlijke maaltijd ook een goed gevuld en plezant programma voorgeschoteld. Met onder andere een sagen- en legendentocht, een kampvuur, een dauwtrip, een kajaktocht, een voorleeshoek en XL spelen is er voor elk wat wils. Bij het vertrek krijgen de kampeerders nog een picknick en een menukaart met avonturen mee die ze in en rond de stad kunnen beleven: van zwemmen op provinciedomein Halve Maan tot ezeltrektochten, street art wandelingen, skaten en een speelse fietstocht richting Averbode.  

Glamping Arktos

Het project krijgt dankzij de samenwerking met Arktos ook een maatschappelijk en sociaal luik. De jongeren van Arktos helpen mee met de organisatie, opbouw en coördinatie van de glamping. Verder wordt er vooral gewerkt met lokale handelaars en producten.

Lees meer over