Diest klaar met hemelwaterplan

27 April 2021 | 18u48 | Gepost door redobra@telenet.be
wateroverlast
De stad Diest heeft haar hemelwaterplan klaar. Daarin staat hoe de stad voortaan zal omspringen met riolering- regenwater. Als stad gelegen in de Demervallei heeft Diest een bewogen geschiedenis met wateroverlast. Daarom is er meer ruimte nodig voor water, zowel in de buurt van beken en rivieren, maar ook in de rioleringen en op straat.

Waar het kan, neemt de stad Diest maatregelen om de buffercapaciteit te vergroten en om regenwater in de bodem te laten dringen of lokaal op te vangen. Zo wordt Diest beschermd tegen overstromingen en wordt de stad groener, gezonder en koeler in de zomer.

Met het hemelwaterplan legt de stad haar visie vast op hoe ze hemelwater ter plaatse houdt, hergebruikt, infiltreert en zo afvoer maximaal vermijdt. Door het water in straten eerst op te vangen in tuinen, groendaken, wadi’s en plantenvakken vermijdt de stad dat rioolbuizen overbelast geraken. Tegelijkertijd zorgen ontharding en infiltratie op particulier en openbaar domein ervoor dat het grondwater opnieuw wordt aangevuld.

“Water is van groot belang in Diest. Met de Demer wordt water in de stad intensief beleefd. Voor een robuust en klimaatbestendig watersysteem hebben we behoefte aan meer bergingscapaciteit en daarmee meer ruimte voor water. Dit vraagt om een strategie waarbij ruimtelijke ontwikkelingen en de voorwaarden voor een goed functionerend watersysteem kritisch en integraal tegen elkaar worden afgewogen,” vertelt schepen van Openbare Werken, Bart Stals.

De principes uit het hemelwaterplan zal Diest als basis gebruiken voor toekomstige openbare en private projecten.

Zuiveringsgraad verdubbelen

Om het rioolstelsel zo weinig mogelijk te belasten door hevige regenval investeert Diest sinds 2007 fors in de aanleg van een gescheiden riolering. Waar dit niet kan, ondersteunt de stad individuele waterzuivering op privédomein. In 2007 bedroeg de zuiveringsgraad 38.8%. Het voorbije jaar, in 2020, zijn al 16.144 van de ongeveer 24.000 inwoners (of ruim 67%) aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dat betekent dus bijna een verdubbeling. Door ook in de komende jaren te blijven investeren, heeft Diest de ambitie om de zuiveringsgraad verder op te trekken naar 76,6% tegen het einde van deze legislatuur.

Bij rioleringswerken moeten woningen verplicht afkoppelen. Het afvalwater moet gescheiden worden van het regenwater. De stad stelt hiervoor een afkoppelingsdeskundige aan om de bewoners te begeleiden. Bij de opmaak van een afkoppelingsplan gaat men uit van het principe eerst hergebruik, dan infiltratie en daarna pas buffering. Woningen die niet op een rioleringsstelsel aangesloten worden, kunnen instappen op een individuele behandeling afvalwater. 

Wat doet de stad Diest al?

·De openlegging van de Demer: Door 1,5 km Demerbedding in het stadscentrum opnieuw open te leggen vergrootte de stad samen met de VMM in 2016 de buffercapaciteit voor regenwater.

·Heraanleg stationsomgeving: Bij de vernieuwing van de stationsomgeving legt de stad ook het stationsplein opnieuw aan. De stad maakt werk van een groener plein met ruimte om regenwater te bufferen.

·Erosiemaatregelen: Een aantal gebieden in Diest zijn gevoeliger voor wateroverlast. Samen met de erosiecoördinator van de provincie Vlaams-Brabant zoekt en realiseert de stad concrete oplossingen voor bepaalde gebieden. Mogelijke ingrepen hierbij zijn houthakseldammen, grasbufferstroken, zones om water te bufferen maar ook te laten infiltreren, beheersovereenkomsten met landbouwers,  ….  Dit alles om het water zo lang mogelijk vast te houden alvorens het naar de rivieren te sturen.

Wat kunnen inwoners zelf doen?

Ook in je eigen tuin of perceel kan je meer ruimte aan water geven door je voortuin te ontharden, een tegeltuin of groendak aan te leggen, lokaal hemelwater op te vangen en te hergebruiken,…

Meer informatie over de waterbeheersing van stad Diest vind je op https://diest.be/waterbeheersing

 

Lees meer over