De nieuwe windturbine van Aspiravi weldra van start met productie in Diest

30 juli 2021 | 07u43 | Gepost door redobra@telenet.be
Windturbines
De nieuwe windturbine, die Aspiravi gebouwd heeft in de industriezone Diest - Webbekom, start binnenkort met de productie van groene stroom.

Momenteel worden de nodige elektrische werken uitgevoerd en alles verder nauwkeurig afgesteld. "De windturbine zal niet enkel lokaal groene stroom produceren maar ook een mooie bijdrage leveren aan de vele klimaatdoelstellingen. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst. Jaarlijks zal de nieuwe windturbine in Diest zo’n 3.600 ton CO2 -uitstoot vermijden", zegt burgemeester Christophe De Graef.

Na de opbouw van de windturbine de voorbije weken, werd nu gestart met de inbedrijfstelling van de nieuwe windturbine op het bedrijventerrein van Harol, in de industriezone Diest - Webbekom. Dit houdt in dat in de windturbine alle nodige elektrische werken uitgevoerd worden om de windturbine enerzijds aan te sluiten op het net, anderzijds ook op de elektrische installatie van het bedrijf Harol zelf.

Deze werken zullen een 3-tal weken in beslag nemen. In die periode wordt de windturbine ook regelmatig opgestart om alle aspecten volledig te testen en alles nauwkeurig af te stellen. Na de inbedrijfstelling draait de windturbine gedurende een periode van 300 uren waarin eventuele storingen opgespoord en verholpen worden. Na die eerste 300 uren wordt een onderhoud gepland, om vervolgens over te gaan naar de fase van proefdraaien. De windturbine produceert dan reeds groene stroom en wordt constant gemonitord. Als deze fase geslaagd is, wordt de nieuwe windturbine effectief in gebruik genomen en zal ze gedurende vele jaren lokale, hernieuwbare energie produceren.

“Wij zijn verheugd om volledig op groene energie te draaien. Een eigen productie op 100% hernieuwbare energie sluit mooi aan bij de duurzame, toekomstbestendige oplossingen die Harol vandaag biedt", zegt Annick Draelants, CEO van Harol. "Met het windenergieproject in Diest, draagt Aspiravi bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld werden."

De bouw van deze windturbine past onder meer ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.