De Badmeester in Diest wordt volledig vernieuwd

7 mei 2021 | 15u26 | Gepost door redobra@telenet.be
De Badmeester in Diest wordt vernieuwd
De Badmeester, de horecazaak gelegen in het Provinciedomein Halve Maan in Diest, wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. De afbraakwerken zijn deze week gestart. De nieuwbouw zal klaar zijn tegen de zomer van volgend jaar.

De vernieuwing van de huidige Badmeester drong zich op. Het gebouw werd opgetrokken in 1948 en is inmiddels totaal verouderd. “We gaan dan ook het gebouw afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte, die in 2012 gerenoveerd werden, blijven behouden. De nieuwbouw zou moeten klaar zijn tegen 1 juli 2022”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen (Open VLD).

De horecazaak de Badmeester heeft een goed functionerende keuken en zelfbediening, maar de aangrenzende verbruik- en feestzalen in het oude deel van het gebouw voldoen niet meer aan de kwaliteits- en energienormen en zijn dringend aan vernieuwing toe. Renovatie van dat deel was geen optie. De totale oppervlakte is veel groter dan noodzakelijk en de zaal op de verdieping zou een lift noodzakelijk maken. De kost om het bestaande volume in orde te brengen zou een veelvoud van de kosten van de nieuwbouw betekenen.

“Daarom hebben we gekozen voor een nieuwbouw van één bouwlaag, met een veel beperkter oppervlakte, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes”, zegt de gedeputeerde.

Schets van de nieuwbouw van De Badmeester. Einde van de werken zijn voorzien tegen de zomer van 2022

Schets van de nieuwbouw van De Badmeester. Einde van de werken zijn voorzien tegen de zomer van 2022

De nieuwbouw zal worden opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgenomen worden. Deze constructiewijze werd gekozen om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden. De binnenruimtes zijn licht en open en staan door de grote raampartijen in nauw contact met de omgeving.
De gevels worden afgewerkt met leien en de nieuwe daken voorzien van een groendak. Na afbraak van het dakvolume boven de keuken wordt ook het bestaande platte dak geïsoleerd en vernieuwd en voorzien van zonnepanelen.

Van ’t Schijf over Lindemolen naar de Badmeester

Toen de horecazaak in 1948 gebouwd werd, kreeg het de naam ’t Schijf. Deze naam verwees naar de schietschijf die op de kazematten stond. De eerste renovatie van ‘t Schijf gebeurde in 1980, net na de overname door de provincie Vlaams-Brabant. Er werd toen een stuk, de huidige boog, bijgebouwd.

Oude foto van 't Schijf

In 1997 veranderde de naam van de zaak in de Lindemolen. En in 2005 werd het De Badmeester (foto bovenaan artikel).

“Door het gratis maken van het parkgedeelte van de Halve Maan hopen we er het hele jaar door een bloeiende horecazaak van te maken. Belangrijk hierin is het soigneren van de concessionaris. Die mensen moeten ook hun boterham kunnen verdienen. In de periode van sluiting hebben we dan ook geen concessie geheven en de komende periode zullen we hen ook tegemoet komen met gedeeltelijke heffing. Ook zullen we enkele extra plaatsen, zoals een drank- en snackstalletje aan het zwembad, toelaten om de bezoekers en de concessiehouder te soigneren”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Lees meer over