Cultuurcentrum Den Amer bestaat tien jaar, Gabriel Rios en Alex Agnew feesten mee

Den Amer

Cultuurcentrum Den Amer in Diest bestaat tien jaar en dat wordt gevierd, onder andere met een voorstelling van Alex Agnew & Friends en Gabriel Rios. Zij staan er op 2 en 3 december op de planken en trappen hiermee het jubileumjaar af. “Met de opening in 2011 werd een stap gezet naar een nieuwe wereld met ruimte voor gedurfde en grensverleggende voorstellingen. Het stemt ons fier dat daarvoor een publiek is gegroeid. Bij de artiesten heeft onze persoonlijke aanpak veel krediet opgeleverd”, zeggen directeur Dave Van den Broeck en artistiek verantwoordelijke Els Verdoodt in koor.

“Van die zaal van weleer, van 120 personen, naar een capaciteit van 500 zitjes gaan en een ruim podium met alle technische faciliteiten zette de poort open om grote producties in Diest te gast te hebben en zo onze vaste werking met vier pijlers - theater, muziek, comedy en familie - te verbreden. Voor Diest was dat nieuw”, herinneren Dave en Els zich.

Zo haalde het centrum ook commedia dell’arte, zoals Circus Ronaldo, in huis, ook al was ook dat niet evident. “Voor de eerste voorstellingen stokte de verkoop bij 200 tickets maar dan begon de mondelinge reclame zijn werk te doen. De laatste shows speelden voor uitverkochte zalen.”

Maatschappelijke meerwaarde

Bedoeling van het centrum is cultuur te bieden met een maatschappelijke meerwaarde. “We gaan geen delicate thema’s uit de weg. De mix van vertrouwde namen en gedurfd programmeren leverde ons een brede uitstraling op. Iets meer dan de helft van de bezoekers komt uit Diest, nog eens 10 tot 15 procent uit Scherpenheuvel-Zichem en dan nog een deel uit andere buurgemeenten. Een kleine tien procent komt uit het Leuvense en dat is best opvallend.”

Voor de toekomst hebben Dave en Els alvast heel wat plannen. “Er zijn meer dan voldoende uitdagingen. Zo willen we meer jongeren bereiken en ook meer diversiteit brengen, de drempel verlagen, van ons café een zoete inval maken, ruimte voor telewerken creëren en wat de programmatie betreft de vinger aan de pols houden voor nieuwe genres.”

Alex Agnew en friends staan op donderdag 2 december, om 20.30 uur, op het podium en de man brengt die avond een voorsmaakje van zijn nieuwe zaalshow. Een dag later, op vrijdag 3 december, mag Gabriel Rios er, om 20.30 uur, zijn vijfde studioalbum Flore voorstellen.

Van donderdag 2 december tot vrijdag 31 januari loopt er ook een tentoonstelling rond de voorbije tien jaar.
 

Alex Agnew
Alex Agnew komt mee vieren.

Lees meer over