Brouwerswoning In De Palmboom wordt gerestaureerd

Brouwershuis

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de brouwerswoning In de Palmboom in Diest. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 63.029,29 euro toe.De foto is van de beeldbank van onroerend erfgoed

Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed, via een eenvoudige procedure, snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. “Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, zegt Diependaele.  

De dakstructuur van het monument zal hersteld worden en de bedekking vernieuwd. Tegelijk wordt het dak geïsoleerd aan de bovenzijde van de draagconstructie.

Het zuidwestelijk deel van de woning werd al in 1943 beschermd omwille van de historische en artistieke waarden. Later, in 1973, volgde het oostelijk deel.

De brouwerswoning dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. De gevel is classicistisch vormgegeven met in het midden een grote steekbooginrijpoort en bekroond met een groot fronton, versierd met vrij zware Louis XV-motieven.

Brouwershuis

Lees meer over