Wolvenman Jan Loos uit Boutersem is boos op Boerenbond en CD&V: "Er zijn geen probleemwolven, ook al beweren zij anders"

Jan Loos
Wolvenman Jan Loos uit Boutersem is boos. “Wat we vandaag meemaken, is nooit eerder gezien. Na de aanvallen op shetlandpony's en een vaars in Oudsbergen, keerden de Boerenbond en een aantal lokale CD&V-burgemeesters zich resoluut tegen de aanwezigheid van wolven in Limburg. Alsof dat een mogelijke optie zou zijn, stelden ze de gekste illegale acties voor: wolven vangen en deporteren, wolven gevangen zetten binnen een eigen 'reservaat', wolven verwijderen in de zin van doodschieten. Een absurd opbod, want iedereen weet stilaan wel dat wolven de hoogste Europese bescherming genieten”, zegt hij.

Volgens het Vlaams protocol is een zogenaamde probleemwolf eentje waarbij die ofwel actief mensen benadert ofwel herhaaldelijk zeer goed beschermd vee weet te bereiken door wolf-proof rasters te overwinnen. “Limburg kan voorlopig dus geen probleemwolf hebben want daarvoor moet je eerst al minstens overal wolf-proof rasters hebben. Van de wolf-proof rasters die er al zijn in Limburg - een minderheid - is er nog nooit één door een wolf overschreden. Zolang er zo weinig wolf-proof rasters zijn, pakken de Limburgse wolven onbeschermd vee en kan van een probleemwolf nooit sprake zijn.”

Niks aan de hand

Volgens Loos kunnen er in Limburg vooralsnog doodnormale wolven wonen die doen wat wolven horen te doen, met name prooien pakken. “Wolven maken daarbij geen onderscheid tussen wilde prooien en onbeschermde landbouwdieren. Als je zo'n doodnormale wolf doodschiet als overheid, dan stappen wij als Landschap vzw, dat is de natuurvereniging achter Welkom Wolf, zonder aarzelen naar de rechter. Vlaanderen wordt dan gegarandeerd veroordeeld. Hetzelfde gebeurde eerder al in andere Europese lidstaten. Daar aarzelde de rechter niet om nog eens heel duidelijk de draagwijdte van de Conventie van Bern en de Europese Habitatrichtlijn, die de wolven beschermen, toe te lichten, met een veroordeling van de lidstaat als gevolg.”

Definitie probleemwolf is vaag begrip

Loos stoort zich ook aan de, volgens hem, subjectieve invulling en definitie van een probleemwolf die CD&V en de Boerenbond hebben. “Geen rechter in Vlaanderen of Europa die daar oren naar zal hebben.Terwijl CD&V en Boerenbond de illegaliteit prediken en veehouders aanzetten tot ofwel koppig niets doen ofwel daadwerkelijke illegale actie, door hen de suggestie te geven dat er een andere optie is dan stelselmatig het vee te beschermen met wolf-proof rasters, blijkt echter dat ook een flink deel van de eigen achterban geen oren heeft naar oplossingen die er in werkelijkheid geen zijn.”

Welkom Wolf heeft almaar meer fans

Loos ziet hoe leden van beide partijen zich massaal keren tot zijn vereniging Welkom Wolf en het Wolf Fencing Team Belgium waar ze advies inwinnen over wolfwerende omheiningen. “De secretariaten van beiden worden overspoeld door adviesvragen van landbouwers en paardenhouders.Het is een absurde situatie, want de Boerenbond en de CD&V zijn druk bezig met het opruien van de spionkop, maar ondertussen staat de telefoon bij Welkom Wolf en het Wolf Fencing Team roodgloeiend door landbouwers en paardenhouders die advies vragen over de enige echte, en bovendien legale oplossing, met name wolf-proof rasters.”