Wolvenkenner Jan Loos is blij met gespotte welpen in de Hoge Venen: "Geen nood, ze hebben schrik van mensen"

Jan Loos
Wolvenexpert Jan Loos uit Boutersem, drijvende kracht achter het meldpunt Welkom Wolf, is dolgelukkig nu er in de Hoge Venen wolvenwelpen werden geboren, de eerste keer in Wallonië sinds twee eeuwen. “Het feit dat er terug wolven met welpen leven in België is een goed teken; het bewijst dat we nog robuuste natuur hebben.”

Een wolf werpt 1 keer per jaar, ergens eind april/begin mei. Een nest kan 2 tot 9 welpen groot zijn. Gemiddeld overleeft de helft het eerste jaar niet. Dat komt vooral door ziekte of onderkoeling in de prille fase, aanvallen van andere dieren, of aanrijdingen zodra de welpen hun eerste uitstapjes maken. Na een jaar, maximum twee jaar, verlaten de welpen de roedel en gaan ze op zoek naar hun eigen territorium waardoor je nooit echt grote roedels krijgt op één plaats. “De twee belangrijkste doodsoorzaken van wolven in Europa zijn het moordende verkeer en de illegale jacht. Jacht op wolven is per definitie illegaal, want wolven genieten de hoogste Europese bescherming. Maar ook het autoverkeer is dus een echte killer: het afgelopen jaar stierven in Vlaanderen twee vrouwelijke welpen door aanrijdingen. Twee andere aanrijdingen – één met een zwerver en één met een derde welp – liepen uiteindelijk goed af. De hoge tol van het verkeer heeft alles te maken met de eindeloze versnippering door veel wegen en het gebrek aan natuurverbindingen.”

Terug na 200 jaar

Zo’n 200 jaar geleden verdween de wolf uit onze contreien maar nu is hij dus duidelijk terug. “Ze werden toen genadeloos vervolgd en uiteindelijk uitgeroeid in heel West-Europa. De laatste wolven werden teruggedrongen tot de gebergtes van Italië, Spanje en Portugal en de woeste natuur van Oost-Europa. Nu hij de hoogste wettelijke bescherming geniet in heel Europa en ook de populaties van zijn prooidieren zich hersteld hebben, is de wolf zijn vroegere leefgebied aan het heroveren. Wolven hebben een enorm groot territorium nodig, minstens 300 vierkante kilometer of dus 30.000 hectare. In één nacht kunnen ze 50 tot 80 kilometer afleggen. Wolven staan helemaal bovenaan de voedselpiramide en vervullen een cruciale rol als toppredator. Ze houden de populaties van hun prooidieren gezond door zieke en verzwakte dieren als eerste te pakken. Zo zorgen ze voor een natuurlijke selectie.”

Lees verder onder de foto.

Wolven
Na 200 jaar worden er de laatste jaren weer wolven gespot in ons land.

Geen gevaar voor mensen

De nieuwe welpen mogen dan wel gespot zijn in de Hoge Venen, maar in ons land vind je ook al een gevestigd wolvenroedel in Noord-Limburg en af en toe ook zwervende exemplaren in de Antwerpse Kempen en de grensstreek met Nederland. “De bossen en natuurgebieden zijn daar veel rustiger en uitgestrekter en dat is precies wat de wolf nodig heeft. In Vlaams-Brabant zijn bossen en natuurgebieden te klein, te druk en te versnipperd om in aanmerking te komen als permanent leefgebied voor een roedel wolven. Maar zwervers – passanten dus – kunnen wél in Vlaams-Brabant terechtkomen.“

Nieuwe welpen betekent later ook nieuwe volwassen dieren en wellicht is menig boer daar minder blij om. “Wolven hebben echt schrik van mensen. Het zijn schuchtere dieren, maar tegelijk gaan ze ook heel zuinig om met hun energie. Komt een wandelaar of fietser onverwacht oog in oog met een wolf – in Limburg en de Ardennen gebeurt het bijna wekelijks – dan zal de wolf eerst de situatie inschatten, zelfs even blijven kijken, maar zich dan rustig verwijderen. Wolven slaan maar zelden in paniek op de vlucht, maar de angst voor de mens is er letterkijk ingeklopt door de eeuwen heen en zal uiteindelijk altijd de bovenhand halen. Houders van kleinvee hebben wél redenen om ongerust te zijn. Na tien generaties zonder grote roofdieren – we hadden ze één na één uitgeroeid – zijn wij het helemaal verleerd om onze dieren te beschermen tegen predatoren als wolven. Welkom Wolf adviseert houders van kleinvee en paardenliefhebbers over hoe ze omheiningen wolf-proof kunnen maken. Steeds meer eigenaars van kleinvee gaan daar op in en vragen bij de Vlaamse overheid subsidies aan voor een wolfwerende omheining. Wij wijzen hen er bijvoorbeeld op dat wolven veel liever graven dan springen, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen. De schrikdraad helemaal onderaan de omheining is dus de belangrijkste.”

Indien je wolven hebt gespot, kan je dat melden op https://www.welkomwolf.be 

 

Lees meer over