Welkom Wolf in Boutersem ontvangt knappe foto van een wolf

Wolf gefotografeerd
Jan Loos uit Boutersem volgt nauwlettend de bewegingen van de wolven in ons land. Op zondag 10 januari 2021 kon er weer eentje gefotografeerd worden in Limburg.

Gisterenmiddag 10 januari 2021 kon natuurfotograaf Robby Scheelen prachtige beelden maken van één van de Limburgse wolven in het landbouwgebied tussen de twee belangrijkste leefgebieden van de wolven. Je vindt de beelden in bijlage. 
Voor Welkom Wolf, het meldpunt van natuurvereniging Landschap vzw en gevestigd in Boutersem, was deze zoveelste spectaculaire waarneming mét bewijsmateriaal de aanleiding om even te tellen hoeveel zekere waarnemingen we in één jaar tijd ontvingen alleen al van het wolvenroedel in Noord-Limburg. Dat blijken er meer dan 50 te zijn. Daarin zijn de schademeldingen, de foto's van pootafdrukken, de onzekere zichtwaarnemingen en waarnemingen van al dan niet vermeende wolven in de rest van Limburg niet meegerekend. Evenmin zijn de waarnemingen van zwervende wolven zoals wolf Billy meegeteld.

Het betreft dus alleen maar om visuele waarnemingen sinds begin 2020 in het Limburgs wolventerritorium die door Welkom Wolf als 'zeker' worden beschouwd. Niet al deze waarnemingen zullen ook als zekere C1-meldingen in de database van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) terecht komen; daarvoor moeten er immers foto's of video's bij geleverd worden. De andere meldingen worden categorie C2 of C3, ook al weten we vaak dat de waarnemer zich heus niet zal vergist hebben, bijvoorbeeld omdat de omschreven oversteekplaats over een drukke weg perfect overeenkomt met wat we al lang weten.

"Meer dan 50 zo goed als zekere zichtwaarnemingen alleen al van dat ene wolvenroedel in één jaar tijd. Het bewijs dat steeds meer mensen de wolven echt te zien krijgen. Logisch ook, want ze zijn nu al met vijf", zegt Jan Loos van Welkom Wolf vzw. "Sommige waarnemers zijn al in het stadium dat ze ons vragen of ze wolven nog moeten blijven melden, zo ingeburgerd is de soort inmiddels. Daar kunnen we alleen maar heel blij om zijn."
De man bevestigt dat de meldingen nog steeds welkom zijn, zowel van zekere waarnemingen als van vermoedelijke en dit op het meldpunt van Welkom Wolf via de website welkomwolf.be. "De meldingen door het grote publiek zijn immers cruciaal om het gedrag en de gewoontes van de wolven in kaart te brengen, ook buiten de gebieden waar ze met wildcamera's worden opgevolgd", zegt Jan. "Bovendien komt het zwerfseizoen voor jongvolwassen wolven stilaan op gang."

Ook in de rest van Vlaanderen zijn de komende weken en maanden wolvenwaarnemingen mogelijk als lange-afstandslopers vanuit de buurlanden de grens oversteken of als onze eigen volgroeide welpen op uitstap zouden gaan. Wie weet passeren er nog eens enkele onze contreien. 

Lees meer over